Bussregler ett hot mot Kyrkskolan

Mirja Sundberg Dahl, med Clara och Theo, har, precis som Kenth och hans son William, valt Kyrkskolan fast det blir en del bilkörning. De skulle gärna använda sig av skolbussen.
Mirja Sundberg Dahl, med Clara och Theo, har, precis som Kenth och hans son William, valt Kyrkskolan fast det blir en del bilkörning. De skulle gärna använda sig av skolbussen.
Kommunala Kyrkskolan i norra Värmdö är en dröm för barn och föräldrar som gillar friluftsliv.

Men kommunens regler för skolbussar är på väg att driva den i botten.

Kyrkskolan, vars första hus byggdes redan 1870, ligger vid Prästfjärden. När barnen äter lunch kan de titta ut över havet. Eleverna lär sig segla och paddla och på vintern åker de både långfärdsskridskor och vanliga skridskor.

Alla elever har prövat på pimpelfiske och under hösten kommer barnen hem med påsar fulla av trattkantareller. Skolans rektor, Helene Jägestedt brukar lansera den som ”trygg och spännande.”

Allt vore frid och fröjd om inte elevunderlaget minskat kraftigt. För tio år sedan hade skolan 150 barn. Nu är det 100 och det ser inte ut att bli bättre i framtiden.

– Jag är rejält orolig. Kullarna 2010 och 2011 inom vårt upptagningsområde är så små att vi inte klarar det när de når skolåldern. Redan till nästa termin skulle vi behöva 15–20 barn till, säger rektor Helene Jägestedt.

I Kyrkskolans upptagningsområde ingår Torsby, Sandö, Ängsvik, Boda, Kalvsvik, Skägga och Stenslätten – alla platser där ingen ny bebyggelse planeras och där de allt högre huspriserna kommit att passa äldre personers plånböcker bättre än barnfamiljernas.

Helene Jägestedt är säker på att fler Värmdöföräldrar utanför upptagningsområdet skulle välja Kyrkskolan om de var garanterade skolskjuts – åtminstone på morgnarna. Men kommunens regler sätter stopp för det. Bara barn som väljer en kommunal skola inom det egna upptagningsområdet är välkomna på bussen.

Redan i dag finns det barn på Kyrkskolan som valt den trots att de bor utanför upptagningsområdet. De kommer från Saltarö, Evlinge och Kopparmora och blir skjutsade av sina föräldrar, trots att en skolbuss passerar dem.

– Vi står och ser bussen åka förbi oss varje morgon. Med tanke på miljön är det inget vidare och för föräldrarna är det jättestressigt att först skjutsa barnen och sedan klara köerna genom Hemmesta, säger Kenth Persson, en av de föräldrar som gärna skulle sätta sitt barn på skolbussen.

Som före detta skolbusschaufför i Värmdö är han säker på att bussarna skulle kunna ta med barnen utan att det blev dyrare. En anonym källa på Westins buss som kör skolbussarna i dag bekräftar bilden.

– Det skulle inte kosta ett öre mer, säger källan.

Men Värmdö kommun säger ändå nej. Kerstin Granqvist, skolskjutsansvarig, uppger att man inte kan rucka på reglerna, inte så länge politikerna beslutat att det är de som ska gälla.

Marie Bladholm (M), som är den politiker som ansvarar för vilka principer som ska gälla för skolbussarna, säger att hon håller på att jobba för att fler ska få åka med bussen när den ändå går och det finns lediga platser. Till exempel ska barn på privata Grantomta nu få åka med till grannskolan – den kommunala skolan Vik.

– Jag jobbar för det, men det är inte lätt. Kyrkskolan är lite annorlunda, för där måste man lägga om rutterna, men det borde gå att ordna redan till höstterminen, säger hon.

Inom ProV, Värmdö kommuns organisation för de kommunala skolorna, håller man också på att se över upptagningsområdena – något som ska vara klart till september. Men något besked om vartåt det barkar kan man inte ge.

Föräldern Kenth Persson som i ett halvår har försökt att få besked från politiker och tjänstemän om skolskjuts tycker det är konstigt att det ska vara så svårt.

– Man mejlar, men får inte ens ett besked om vad de håller på med, säger han.

Fakta

De får skolskjuts

Bara elever i kommunala skolor inom upptagningsområdet får åka skolbuss.

Elever som går i privata skolor inom Värmdö kommun eller elever som går på kommunala skolor utanför upptagningsområdet får inte åka skolbuss.

Elever som går på fritids får inte heller åka skolbuss.

Elever som skulle ha fått åka med skolbussen om de valt en kommunal skola inom upptagningsområdet, men har valt en annan skola, kan få ersättning för busskort hos SL.