Så ska SL lösa busstrafiken efter depåbrand

Bussar parkerade på Gärdet efter brand i bussdepå i Hornsberg på Kungsholmen.
Bussar i långa rader på Greve von Essens väg på Gärdet.
Branden i bussgaraget på Kungsholmen gör att 120 bussar förlorat sina parkeringsplatser.
Istället står de på Gärdet och körs till en annan depå i Frihamnen för underhåll och tankning. En temporär lösning som kan komma att orsaka störningar och förseningar i Stockholms busstrafik.

Släckningsarbetet är påväg att avslutas i den brandhärjade bussdepån i Hornsberg på Kungsholmen.

Byggnaden består av två garagedelar – en sydlig och en nordlig – samt en verkstadsdel i mitten.

Det är den södra delen som brunnit och totalförstörts, och räddningstjänsten har lyckats hindra spridning till de andra delarna.

Lösning som kan påverka trafiken

Men ännu är det oklart hur snabbt de kvarvarande delarna kan komma att användas igen och tillsvidare står 120 bussar längst med Greve von Essens väg på Gärdet.

Bussarna kommer den närmsta tiden att köras fram och tillbaka från Gärdet till en annan depå i Frihamnen för enklare underhåll och tankning.

Något som riskerar att påverka Stockholms busstrafik.

– Det är inte planerat att vi ska behöva dra in trafik. Men med tanke på att det ska åkas fram och tillbaka kan störningar uppstå och enskilda avgångar försenas, säger Johan Nordenblank, presstalesperson på SL.

Bussar på gärdet efter brand i depå i Hornsberg på Kungsängen

Bussarna kommer att köras fram och tillbaka mellan Gärdet och en depå i Frihamnen. Foto: Pekka Pääkkö

Prioriterar i underhållet

Även underhållningsarbetet av bussarna blir lidande på kort sikt.

– Det vi har fokus på i första hand är det säkerhetsrelaterade underhållet. Det kan vara att byta bromsbelägg eller kontrollera säkerhetsanordningar, säger Johan Nordenblank.

Prioriteringen gör att annat underhållsarbete – som städning av bussarna – kan bli kompromissat med.

Hoppas kunna återvända till branddepån

Enligt Keolis – som äger bussarna som stod i den brandhärjade depån – är en trolig prognos för den temporära lösningen hela veckan ut.

Men skulle det visa sig att lokalerna i den brandhärjade bussdepån inte går att använda den närmsta tiden krävs nya lösningar. Till exempel att flytta bussarna till någon av Keolis åtta andra depåer i Stockholm.

Brandförsvaret fick branden under kontroll på tisdagseftermiddagen. Foto: Daniel Diaz

Något som skulle få en mer långvarig effekt på trafikpåverkan.

– Det skulle då bli svårare att planera och trafiken skulle bli mer störningskänslig, men vi får avvakta släckningsarbetet innan vi kan säga hur utfallet blir, säger Johan Nordenblank, presstalesperson på SL.

Chaufförerna kommer enligt Keolis att köras med minibussar mellan Gärdet och depån i Frihamnen. Där kommer de även ha tillgång till kök och rastlokal.