ANNONS

Mörk månad för busstrafiken i Väsby och Vallentuna

buss
Vinterns snökaos och skiftande väderlek satte bussresenärernas tålamod på prov.
Vinterns snökaos och skiftande väderlek satte bussresenärernas tålamod på prov. I februari ställdes 541 avgångar in i Upplands Väsby, Vallentuna och Sigtuna – 359 fler än under samma period 2018, visar siffror från SL.
ANNONS

Busstrafiken i Vallentuna och Upplands Väsby lamslogs vid flera tillfällen under februari månad. Totalt ställdes 541 avgångar in i SL:s avtalsområde Vallentuna, Upplands Väsby och Sigtuna. Det är 359 fler än under samma period 2018 och 451 fler än i februari 2017.

Snökaos orsakade störningar

Så kallade ”yttre omständigheter” låg bakom 512 av de 541 inställda avgångarna. Stora mängder snö är en förklaring, omväxlande väderlek en annan.

– Främst har det handlat om snabba omställningar i väderleken. Först var det plusgrader och sedan frös det till väldigt snabbt, vilket gjorde att det var svårt att köra buss. Busstrafiken är helt enkelt väldigt beroende av väghållningen, säger Elin Lindström som är presskommunikatör på SL.

Sämre punktlighet

Även bussarnas punktlighet blev lidande på grund av väderleken. Andelen godkända avgångar och ankomster låg i februari på 91 respektive 69 procent. Motsvarande siffror för 2018 var 92 respektive 73 procent.

Att andelen godkända ankomster är så pass mycket lägre än andelen godkända avgångar beror enligt Elin Lindström på sådant som halka, trafikstockningar och snabba skiften i väderleken.

– Vad som händer på körvägen påverkar ankomsttiden mer än det påverkar avgångstiden, säger hon.

SL: ”Beklagligt”

SL missade därmed sina uppsatta mål om 95 procent godkända avgångar och 75 procent godkända ankomster.

– Det är förstås beklagligt. Vi gör vad vi kan vad gäller vinterförberedelser, men sedan så går det helt enkelt inte att värja sig mot den typen av halka som kan uppkomma när det blir så snabba väderomslag, säger Elin Lindström.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.