Butik intresserad av gamla postlokalen

Den före detta postlokalen ligger i det högra hörnet intill Ica Tornet i Stocksunds centrum. Lokalen har stått tom i över ett år.
Den före detta postlokalen ligger i det högra hörnet intill Ica Tornet i Stocksunds centrum. Lokalen har stått tom i över ett år.
I mer än ett år har en före detta postlokal stått tom i Stocksunds centrum. Trots att det finns en intressent som vill hyra lokalen har fastighetsägaren sagt nej med motiveringen att Ica ska slippa konkurrens.

Stocksundsbon Danny Celik är delägare och butikschef i butik Ceder som ligger undanskymd i ett hörn av Stocksunds torg. För tre år sedan öppnade han butiken med kafé, libanesiska matvaror och cateringverksamhet. Innan den 345 kvadratmeter stora postlokalen tömdes i december 2011 kontaktade Danny Celik hyresvärden Stena, som äger byggnaderna i Stocksunds centrum. Danny Celiks önskemål var att hyra även den före detta postlokalen.

– Vår idé var att ha ett stenugnsbageri där. Vi skulle sälja färskt bröd på morgnarna och även leverera till andra samt ha en take away-verksamhet i butiken.

Hyresvärden var positiv men att de sedan inte fått något gensvar.

Lokaltidningen Mitt i ringde upp Stenas förvaltare Mikael Röjdemark som menar att det inte är en bra idé med en butik som säljer matvaror bredvid Ica-butiken.

– Vi kan inte ha de här två butikerna bredvid varandra. Det finns inte plats för två butiker som säljer samma saker. Underlaget är för litet. Vi måste vara rädd om Ica. Dessutom finns Lidl i området, säger Mikael Röjdemark.

På Ica har man inte resonerat i samma banor som Stena.

– Det spelar ingen roll vilken typ av butik vi får som granne bara det inte är en stor livsmedelsbutik som till exempel Coop, säger Alex Edgren, butikschef på Ica Tornet vid Stocksunds torg.

Stocksundsbon Mikael Andersson, som är delägare i butik Ceder, har flera gånger ringt och talat med kommunalrådet Olle Reichenberg (M), om svårigheten att få hyra den lediga lokalen.

Till Mitt i säger kommunalrådet Olle Reichenberg (M) att kommunen inte kan hjälpa dem.

– Det är svårt när det handlar om privata intressenter. Vi kan inte gärna lägga oss i och utgår från att Stena har intresse av att hyra ut.

Stocksunds hembygdsförening, har emellertid planer på att agera.

– Vi vill ju att centrum ska leva och jag tänker kontakta Stena och höra om de inte kan ompröva frågan om ett bageri i den gamla postlokalen, säger ordförande Kjell Gunnarsson.

På Stena är dock fortfarande tveksam till bageriförslaget:

– Lokalen är väldigt stor för ett bageri och det behövs bygglov, lokalanpassning och skorsten. Men vi tar emot alla seriösa förfrågningar.

Vilken ny butik vill du se på torget i Stocksund?

Anna Wagner, undersköterska, Stocksund:

– Jag tycker torget måste bli trevligare. Det är för dött. Det vore superkul om det kom hit en ny restaurang så det blev litet mer konkurrens.
Annika Westerling, bibliotekarie, Stocksund:

– Ett kafé vore trevligt. Det skulle göra torget lite mer levande. En secondhandaffär och en kolgrill är ett par andra förslag.
Gertie Alm, pensionär, Stocksund:

– Det vore bra med ett systembolag som man kunde gå till när man varit och handlat mat på Ica. Även Djursholmare kunde förstås handla i butiken.
Lillis Finnberg, sjukgymnast, Stocksund:

– Ett bageri med kafé där man kan handla färskt bröd så man slipper köpa bake off-bröd. Det konceptet börjar bli lite slitet.