Butiken dit du får ta med egna burkar

Mathias Öslund ska öppna förpackningsfri matbutik. Nu letar han lokal vid Södra station.
Mathias Öslund ska öppna förpackningsfri matbutik. Nu letar han lokal vid Södra station.
"Det största hindret är att få folk att ändra attityd", säger Mathias Östlund.
"Det största hindret är att få folk att ändra attityd", säger Mathias Östlund.
Mathias Öslund ska öppna förpackningsfri matbutik. Nu letar han lokal vid Södra station.
Mathias Öslund ska öppna förpackningsfri matbutik. Nu letar han lokal vid Södra station.
Så här kommer det att se ut i butiken. "Gravity bins" från LØS Market i Köpenhamn.
Så här kommer det att se ut i butiken. "Gravity bins" från LØS Market i Köpenhamn.
Stockholm ska få sin första förpackningsfria butik i sommar – som ska ligga på Södermalm.
Söders ekohandlare spår även nya eko-trender.
– Jag tror att det blir ännu mer köttfritt, säger Johannes Cullberg, grundare av Paradiset.

I både Köpenhamn och i Malmö finns det förpackningsfria matbutiker. Än så länge har konceptet inte nått Stockholm. Men nu är det dags. Det är företaget Waste Less som tänker etablera en butik på Södermalm.

– Vi letar just nu lokal och siktar på att öppna någon gång i augusti, säger grundaren Mathias Östlund.

Allt mer eko

Eko-trenden på Södermalm har pågått så länge att det inte längre är rimligt att kalla det för en trend. Fler och fler satsar på ekologiska råvaror, vare sig det handlar om mat, dryck, kläder eller hårvård.

– Att ekologisk mat och vin är en trend, eller att det ligger rätt i tiden har man sagt i tio år nu. Jag tror att det är ett tankeskifte som har skett. Människor är mer medvetna nu om vad de stoppar i sig och hur det påverkar naturen, säger Niklas Jakobson som är grundare till Sthlm brewing och Wine Trade, som är baserade på Södermalm.

Det är tillsammans med sambon Naomi Glinn som Mathias Östlund har grundat bolaget Waste less. All mat i butiken kommer att vara i lösvikt och kunderna själva får ha med sig burkar och annat att frakta hem maten i.

Ingen plast i onödan

De kommer även att sälja tvål och annat som behövs i vardagen. Även de produkterna kommer att vara förpackningsfria. Antingen i stora tvålblock som man skär en bit av, eller flytande tvål i tankar. Ingen plast eller kartong i onödan.

– Det här konceptet har tagit bra fart i både Paris och i Tyskland. Vi undrade varför det inte fanns i Stockholm och såg en lucka i marknaden, så därför bestämde vi oss för att starta det här, säger Mathias Östlund.

Varför letar ni just på Södermalm?

– För att vi tänker oss att det är här vår målgrupp finns, mer miljömedvetna människor. Och dessutom ligger det centralt så att alla som är intresserade kommer att kunna ta sig dit.

Det största hindret för att få en förpackningsfri butik att gå runt är att det finns en tydlig kultur kring mathandel i Sverige i dag, tror Mathias Östlund.

– Vi tänker oss att saker ska vara förpackade för att det ska vara hygieniskt och säkert. Man tänker att lösvikt är ohygieniskt och bara för lösgodis. Det största hindret är att få folk att ändra attityd, säger Mathias Östlund.

Svårt med leverantörer

Dessutom finns det en del svårigheter när det gäller leverantörer. För det är ingen poäng att ha förpackningsfri butik om alla varor levereras med individuella förpackningar och onödiga emballage.

– Det är framförallt mindre, lokala leverantörer som vi kommer att jobba med. De är mer flexibla när det gäller att spara på plasten. Större företag vill inte ändra sig för en enskild butiks skull.

Tror du att folk är beredda att ta med egna burkar till butiken?

– Det verkar så. Vi har fått mycket stöd och det är många som visar intresse. Nu hoppas vi att det här ska sprida sig ännu mer, säger Mathias Östlund.

Fakta

Vad tror du är nästa Eko-trend?

Johannes Cullberg, grundare Paradiset

– Jag tror att det blir ännu mer köttfritt. Det veganska kommer att fortsätta att öka, för det växer så det knakar.

Niklas Jakobson, grundare Sthlm Brewing och Wine Trade
– Jag tror att det kommer att komma mer ”no waste”, mindre förpackningar och lösviktsbutiker. Mer satsningar på att minimera avfall.

Therese Skoglund, butikschef Grön interiör
– Jag tror att mycket kommer att förändras i byggbranschen. När man bygger nytt så tror jag att man kommer att tänka på ett annat sätt vad gäller material och möjligheten att återvinna resurser.

Pernilla Johansson, grundare Ecosphere
– Vi är generellt duktiga på mat och hudvård, och kläder börjar bli lite mer hett även om det är en bit kvar. Nästa grej borde verkligen bli möbler och heminredning, där finns det mycket att göra. Speciellt eftersom det är saker man köper för att ha länge.

Therese Blomqvist, grundare EcoSTHLM
– Jag tror vi kommer att se mer av elcyklar och elbilar, och ännu mer hållbart mode. Människor kommer nog vilja handla mer småskaligt i stället för massproducerade kläder. Jag tror också att vi kommer att se mer av förpackningsfritt och miljövänliga förpackningar.

Jeanette ”Nettan” Wall, frisör Hårsvallet
– Jag tror vi kommer att få se mycket mer ”no waste”, som i Tyskland. Dessutom hoppas jag att ekologisk klippning och färgning kommer att sprida sig mer.