Butiken är ett gränsfall

Rinolda och Calistus Mahalingam på Hägerstens Livs har trott att butiken ligger på Hägerstensåsen, eftersom t-banan med samma namn finns intill.
Rinolda och Calistus Mahalingam på Hägerstens Livs har trott att butiken ligger på Hägerstensåsen, eftersom t-banan med samma namn finns intill.
Nina Westerholm har koll på gränsen mellan Västertorp och Hägerstensåsen.
Nina Westerholm har koll på gränsen mellan Västertorp och Hägerstensåsen.
Daria och sonen Manfredi Finnocchiaro vet att de bor i Hägersten, fast Mälarhöjdens t-bana är närmast.
Daria och sonen Manfredi Finnocchiaro vet att de bor i Hägersten, fast Mälarhöjdens t-bana är närmast.
Här går gränserna.
Här går gränserna.

Hägerstens Livs röda skylt lyser upp i det grådaskiga vädret.

– Vi tog över butiken för sju månader sedan. Vi har utökat sortimentet och satsar mycket på färdigmat, många unga vill kunna laga sig något snabbt, säger Calistus Mahalingam som driver butiken med sin fru Rinolda.

Var tycker du att din butik ligger?

– Den ligger på Hägerstensåsen, du ser Hägerstensåsens tunnelbana här intill. Och postadressen är ju Hägersten, säger han.

Men butiken ligger inte på Hägerstensåsen, utan i Västertorp. Det lilla torget där en rad småbutiker samsas är beläget mellan Skidvägen och Personnevägen, och det är den sistnämnda som är gräns mot Hägerstensåsen.

Att Hägerstensåsens ena tunnelbaneingång ligger på Västertorpssidan har förvirrat fler än Calistus Mahalingam. Det säger Nina Westerholm, som bott i Västertorp sedan 1981.

Hon berättar om folk som åkt tunnelbana till Västertorp när de varit på väg till Västertorpshallen, som ligger ett stenkast från Hägerstensåsens tunnelbana.

Hon har även sett bostadsannonser, där mäklarna angivit att bostäderna ligger på Hägerstensåsen, trots att de faktiskt finns på Västertorpssidan.

David Eriksson på stadsdelsförvaltningens avdelning för samhällsplanering förstår att det kan vara lite

knepigt med stadsdelsgränser.

Får du många frågor om stadsdelsgränser?

– Inte många, men ibland händer det. Det är framför allt folk som ska flytta till ett område som ringer och frågar. Man kanske vill veta om det är några nybyggnationer planerade.

En gräns som förbigås väldigt ofta är gränsen mellan stadsdelen Hägersten (icke att förväxla med postadressen Hägersten) och Mälarhöjden.

Lokaltidningen Mitt i har också trampat i klaveret, och bland annat skrivit att en välkänd programledare gillade att promenera på den gamla spårvagnsbanvallen som går genom Mälarhöjden.

Tyvärr, den går genom Hägersten. Inte ens programledaren själv visade sig bo i Mälarhöjden.

Daria Finocchiaro och hennes familj bor ett par kvarter från gränsen till Mälarhöjden.

– Ja, jag vet att vi bor i Hägersten. När vi köpte huset för två år sedan kollade vi gränsen. I annonsen stod det att huset låg i Mälarhöjden.

Var säger ni själva att ni bor?

– Jag säger Mälarhöjden, det är enklast. Den närmaste tunnelbanestationen är ju Mälarhöjden.

Hans Polanik, som bor i Mälarhöjden sedan 1948, säger att många har svårt att särskilja de två stadsdelarna.

– Klubbacken ligger exempelvis i Hägersten, fast alla tror att den ligger i Mälarhöjden. I folkmun behöver man kanske inte vara så noga, men om man verkligen ska beskriva var något ligger måste det ju vara rätt.

Han tror att mycket av förvirringen beror på att även postadressen för en lång rad stadsdelar är Hägersten.

– Det är ett elände. När jag växte upp hade vi postadress Mälarhöjden, vilket är bättre. I annat fall skulle det vara bättre att tillämpa Stockholm som postadress.