ANNONS

Butiken som överlevt i 100 år

Kvarteret Presstorp på Esplanaden firar 100-årsjubileum.

En butik som har varit med sedan starten är Håkansson glas, som under alla år hyrt samma lokaler.
ANNONS

Huset i kvarteret Presstorp började byggas 1911. Så fort det stod klart 1912 flyttade Herbert Håkansson in och startade sitt glasmästeri och ramverkstad. Närmaste granne i huset var Annas pensionat, som då var Sundbybergs enda hotellverksamhet.

Trots att huset var nybyggt var bekvämligheterna i huset få. Någon centralvärme fanns inte utan det var kakelugn som gällde.

– Man använde dragkärra och cykel för att transportera varor, berättar Lennart Svensson, nuvarande ägare till Håkanssons glas.

I gamla bokföringsböcker från glasmästeriets begynnelse står att läsa att det då kostade 27 öre att laga ett fönster i Prästgården. I dagens penningvärde blir det runt 12 kronor, men då betalades heller inga arbetsgivaravgifter eller moms, menar Lennart Svensson.

Firman var även pionjärer på andra områden, och en av stadens första bilar inhandlades av Herbert Håkansson: en T-ford som användes till att frakta fönsterkarmar.

Från 1928 gick spårvagnslinje 15 utanför butiken. Den hade sin rutt mellan Esplanaden i Sundbyberg via Råsundavägen och Hagalund ända in till Norra bantorget.

1953 började dagens ägare Lennart Svensson arbeta i här.

– Jag jobbade i princip varje kväll under min värnpliktstid för att dryga ut den blyga inkomsten, berättar han.

I början av 1980-talet övertog man butikslokalen vägg i vägg. Där kunde den konstintresserade Lennart Svensson utöka firman med ett konstgalleri.

ANNONS

Sedan 1983, 30 år efter att han började i firman, är äger han verksamheten och har under sina 59 år på glasmästeriet gjort många spännande jobb.

– Vi har gjort antikglas åt Drottningsholms slott. På uppdrag av Sveriges riksdag har vi renoverat vissa kulturhus. Sedan har vi levererat glas till Stockholms alla skolor i över 30 år, det är jag mycket stolt över, konstaterar han.