ANNONS

Spånga centrums butiker stängdes i protest

Företagare i Spånga protesterar mot det eskalerande våldet.
Företagare i Spånga protesterar mot det eskalerande våldet.
Alla butiker i Spånga centrum stängdes ner under torsdagskvällen i en manifestation mot det eskalerade våldet i området.
– Det känns självklart, vi måste stå solidariskt tillsammans för vårt Spånga, säger Rola Thaeron som driver butiken Fuchsia Fashion.
ANNONS

Trängseln var stor på Spånga torg när butikerna i centrum stängde mellan klockan 16-17 på torsdagseftermiddagen.

Anledningen var en manifestation. Många företagare vill protestera mot, vad de menar är, det eskalerande våldet med personrån, bilrån och smash and grab-kupper.

Spånga centrum stängs i protest

En av de som stängde sin butik är Rola Thaeron som driver butiken Fuchsia Fashion på Spånga torg.

– Det kändes självklart att vara med i manifestationen. Vi måste stå solidariskt tillsammans för vårt Spånga. Jag vill att alla ska känna sig trygga när de går här på torget, jag har äldre kunder som måste kunna handla här i lugn och ro.

Rola Thaeron driver butiken Fuchsia Fashion. Foto: Emilia Hedman

Rola öppnade sin butik i Spånga i slutet av augusti, själv har hon inte varit med om något kriminellt men många andra butiker i närheten har det.

ANNONS

– Jag har hört om mycket, i föreningen har de berättat om inbrott i bilar och butiker. När jag precis startat upp var det ett inbrott i frisörsalongen här bredvid. Jag tycker att det är konstigt att man inte har kameror och väktare här, det finns ju på andra centrum, säger hon.

Bredvid Rolas butik ligger Farah Eshoues butik, även han valde att delta i manifestationen.

– Jag hoppas det här gör att vi får väktare och kameror, det behövs verkligen. Min butik har haft inbrott, de slog sönder fönstret. Polisen gör inte tillräckligt, varje gång det är rån så kommer polisen försent och gärningspersonerna åker inte fast, då är det ju klart att man fortsätter råna, säger han.

Farah Eshoue Foto: Emilia Hedman

 

Flera talade från scenen under manifestationen, representanter från Villaägarna, pensionärsföreningar, föräldraföreningar och idrottsföreningar. Initiativtagarna ville dock att manifestationen ska vara politisk obunden så inga politiker fick prata på scenen.

Klockan 18 tågade man till Spånga Folkan, där politikerna i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd sammanträder, och deltog under mötets öppna frågestund. Där fanns folkvalda på plats och möjligheter för allmänheten att ställa frågor.

Varför är du på manifestationen?

Pernilla Widstrand, Spånga
– Jag är här idag eftersom att situationen är påväg åt fel håll, genom att vara här visar jag politikerna att de måste göra skillnad. Jag tycker att det ska finnas vakter och kameraövervakning. Jag känner mig otrygg här i Spånga på många sätt, min sons bästa kompis som är tolv år blev knivhotad.
Andreas Ermedahl , Spånga
– Det är väldigt mycket skumma typer som hänger här i centrum, kameror känns väldigt nödvändigt. Man har ju hört saker från grannar och vänner om inbrott, rån och bilkapningar. Jag tycker att polisen ska vara mer närvarande här på torget för att förhindra brott.
Harry Ferngren, Spånga
– Jag vill vara med och demonstrera mot rånen och inbrotten. Jag har bott här i Spånga i 50 år och på senare tid har det blivit värre. Jag tycker att det ska finnas kameror uppsatta för att förebygga brott. Jag har som tur var inte varit med om något själv men jag känner en familj i Bromsten som blev rånade utanför sitt eget hus. Jag hoppas att politikerna berättar vad de ska göra åt det här. Polisen behöver göra större insatser för Spånga, det har varit ett trevligt område förut och jag hoppas att det kan bli så igen.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.