Svårt för nya butiker i Näsbypark centrum

Näsbypark centrum ska renoveras, enligt fastighetsbolaget NREP som äger delar.
Näsbypark centrum ska renoveras, enligt fastighetsbolaget NREP som äger delar.
"Det är mycket stammisar", konstaterar Cecilia Bernhardsson, som jobbar på Park kafé.
"Det är mycket stammisar", konstaterar Cecilia Bernhardsson, som jobbar på Park kafé.
Leksaksbutiken har slagit igen. Nya hyresgäster är på väg in i lokalen.
Leksaksbutiken har slagit igen. Nya hyresgäster är på väg in i lokalen.
Trotjänare såsom Theo-Klippet och bokhandeln har många stamkunder. Men nya butiker har svårare att överleva. Vad händer i Näsbypark centrum? Fastighetsägaren planerar att renovera centrum och letar nya hyresgäster.

Täby centrum är norrorts stora dragplåster. Men Täby kommun har en ambition att utveckla komplementhandeln i mindre närcentrum, enligt näringslivschef Leif Eriksson.
– Jag tror att det finns utrymme för både och. Det är olika karaktär. De stora kedjorna ligger i Täby centrum medan företrädesvis lokala näringsidkare vill etablera sig i de mindre centrum, säger Leif Eriksson.

Bra läge vid stationen

Näsbypark centrum är byggt i början av 1960-talet. Det ligger strategiskt vid Roslagsbanans station och äldre butiker har sina stamkunder, men värre verkar det vara för nya som försöker etablera sig i skuggan från Täby centrum.
– Jag har haft min klädesbutik i drygt två år och jag har kämpat hårt för att kunna stanna kvar i Näsbypark, säger Souri Sofimanesh, som driver klädbutiken Souri’s.

Mycket butiker och service

I dag finns dussinet butiker i Näsbypark centrum. Här finns kafé, restauranger, klädbutiker, bokhandel, second hand-butik, blomsteraffär, mataffär, skomakare, gym, bank, mäklare, förskola och apotek samt tjänster inom vård och hälsa.


– Förr var det nog så att företag var kvar en längre tid. Nu känns det som butikerna byter ägare oftare, att de har svårt att överleva, säger Kitty Bergblom-Jansson, som driver Theo-klippet och har många trogna kunder.
Ghasem Kosarian, som tog över leksaksbutiken för ett år har redan bestämt sig för att slå igen.
– Det är mycket konkurrens från Täby centrum och mycket nätförsäljning, säger Ghasem Kosarian, som inte heller har känt stöd från hyresvärden.

Kämpigt för butiken

Näsbypark centrum består av flera fastigheter som numera binds ihop med ett övertäkt torg. När Mitt i Täby talar med olika näringsidkare växer det fram en bild av att de tre hyresvärdarna, Brf Sjötornet, Brf Familjehotellet och NREP inte riktigt går i takt.
– Det kommer bara fler och fler skönhetssalonger, konstaterar Kitty Bergblom-Jansson.
Souri Sofimanesh anser att likriktningen är ett problem.
– Hälsokostbutiken stängde och det blev skönhetssalong. Blomsteraffären stängde och det blev skönhetssalong. Nu stänger leksaksaffären och det ska bli en nagelsalong.
Souri Sofimanesh vill inte ge upp, men tycker att hyran för hennes butikslokal ut mot parkeringen är för hög.
– Mina kunder uppskattar att kunna handla i mindre centrum än stora shopping gallerior som Täby centrum. Men om det ska fortsätta så här måste jag göra som andra butiksägare och lägga ner min butik.

Näsbypark centrum butiksägaren och en kund i Souri´s klädbutik.

”Det finns ingenting i Täby centrum för äldre damer och här får man personligt bemötande”, tycker Barbro Selin, som bor längre upp i huset och gärna tittar in i Souri Sofimanshs klädbutik i Näsbypark centrum.

 

Planer på centrumrenovering

Fastighetsbolaget NREP, köpte för drygt ett år sedan huvudfastigheten i Näsbypark centrum, bland annat ytan där leksaksaffären huserat. Det finns planer på att fräscha upp.
– Det vi försöker göra nu är att bygga upp ett samarbete med hyresgästerna i huset för att se vad man kan göra framöver. Vi tittar också på vilka fysiska förändringar man kan göra både inne och ute. Det handlar inte att bygga om utan mer om renovering, förklarar Jessica Malm, förvaltare på NREP.

Banklokalen är tom

Trots att det gått månader sedan SEB flyttade står den 250 kvadratmeter stora kontorslokalen fortfarande tom. Kanske kommer lokalen att delas i två, enligt NREP.
– Jag kan inte säga så mycket mer än att det förs diskussioner med nya hyresgäster, säger Jessica Malm.

Enkät: Saknar du något i Näsbypark centrum?