ANNONS

Sju butiker i Täby sålde tobak till minderåriga

Unga testköpare kunde köpa cigaretter och snus i sju av Täbys 34 försäljningsställen.
Unga testköpare kunde köpa cigaretter och snus i sju av Täbys 34 försäljningsställen.
Sju av totalt 34 butiker i Täby säljer cigaretter och snus till ungdomar utan att be om legitimation. Kommunens kontrollköp den 11 december visar på en ökning sedan senaste kontrollen.
ANNONS

Den 11 december kontrollerade Täby kommun samtliga 34 butiker som säljer tobak i Täby. Unga testköpare skickades ut, och i sju butiker fick de handla tobaksvaror utan att visa legitimation. Det är en ökning från 2016 då bara en butik sålde till minderåriga.

Kommunen menar att årets resultat visar att det finns ett behov av årlig kontroll och kontinuerlig dialog med tobaksåterförsäljarna.

– 9 av 10 rökare börjar röka innan sin 18-årsdag och därför är det viktigt att unga under myndighetsålder inte kan köpa tobaksvaror i butik. Att minska ungas användning av tobak är en viktig del i de förebyggande insatser som bidrar till goda uppväxtvillkor, säger Lil Froby, utvecklingsledare på Täby kommun.

När kommunen genomförde sina kontrollköp 2015 var det nästan hälften av butikerna som inte försäkrade sig om att köparen var över 18 år.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.