ANNONS

Butikerna i Skärholmens centrum kräver sänkta hyror

Per Ahlqvist ägare till En annan bokhandel i Skärholmens centrum.foto: David Dallin.
Per Ahlqvist ägare till En annan bokhandel i Skärholmens centrum är en av 49 handlare som skrivit på uppropet om sänkta hyror.
De lokala handlarna i Skärholmens centrum kräver lägre hyror annars riskerar många konkurs. Nu har 49 av dem har gått samman och skrivit på ett upprop till fastighetsägaren,
– Det här kan bli dödsstöten för många, säger Per Ahlqvist, på bokhandeln.
ANNONS

Coronakrisen har gjort att många butiker i Skärholmens centrum går på knäna. Butiksägarna i centrumet har länga varit missnöjda med hyresnivåerna som de menar är alldeles för höga i förhållande till intäkterna.

Per Ahlqvist äger bokhandeln En annan bokhandel i Skärholmens centrum. Han äger även en bokhandel i Globen City och där är hyresnivåerna helt andra.

– I Globen har vi 10 procent av omsättningen i hyra och det är rimligt. I Skärholmen ligger den på 24 procent, det är inte rimligt, säger han.

Per Ahlqvist ägare till En annan bokhandel i Skärholmens centrum.foto: David Dallin.

Per Ahlqvist ägare till En annan bokhandel i Skärholmens centrum. Foto: David Dallin.

Per Ahlqvist är den handlare som varit längst i Skärholmens centrum. Han har en stabil kundkrets med för många andra där börjar det närma sig katastrof.

– Vi hade för hög hyra redan innan corona och många butiker har fått slå igen. Det här kan bli dödsstöten för många. Min förhoppning är att fastighetsägaren sänker hyrorna, jag hoppas att de göra det, säger han.

Uppfattningen delas av flera handlare.

– Många står på ruinens brant och står med gråten i halsen. Jag hoppas att det blir en lösning, säger en handlare som vill vara anonym.

ANNONS

De lokala handlarna har hållit möte och 49 av dem skrivit på ett upprop till fastighetsägaren där de kräver sänkta hyror.

Skärholmens centrum för John Routledge, CBRE

Regeringen ger hyresbidrag om fastighetsägarna också gör det

Häromdagen meddelade regeringen att de avsätter fem miljarder kronor för att, mellan den 1 april och 30 juni, stå för 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran under förutsättning att fastighetsägaren går in med en lika stor summa.

– Fastighetsägarna måste ta sin del av ansvaret nu. Det är de som har nyckeln till att handlarna ska få hyressänkningar. Pengarna från regeringen kommer inte butikerna till del om inte fastighetsägarna tar sin del och sänker hyrorna, alla måste hjälpa till i det här svåra läget, säger Hans Tjärnström, presschef på Svensk handel.

Mitt i Söderort har sökt Carl Strufve, nordenchef för Grosvenor Europe som äger Skärholmens centrum. Men han vill inte uttala sig i nuläget utan mejlar ett generellt uttalande från företaget.

Vi utvärderar regeringens förslag och återkommer när vi har beslutat om hur vi går vidare utifrån den nya situationen. Vi har tidigare vidtagit följande åtgärder för att underlätta för våra hyresgäster: begränsade minimöppettider så att hyresgästerna själva kan besluta om de ska gå ner i öppettid eller ej, hyresgästerna har erbjudits månadshyra istället för kvartalshyra som normalt betalas i förväg och slopade marknadsbidrag som hyresgästerna normalt betalar, säger han i mejlet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.