ANNONS

Butikernas åtgärder för att minska trängseln

Coop Farsta strand, åtgärder corona. 02 april 2020.
Den som upplever symtom ska fortfarande stanna hemma.
Avståndsmarkeringar och uppmaning att välja självscanning är några av åtgärderna för att minska trängseln i butikerna. Dessutom satsar man mer på hemleveranser.
– Vi har hur mycket beställningar som helst att köra ut, från 4-5 om dagen till 30-40 nu, säger Mattias Kjellgren.
ANNONS

I går gick Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer till butiker. Bland annat vill man se att antalet besökare som vistas i butiken samtidigt begränsas och att butiker inför alternativ till köer eller anvisningar om att hålla avstånd.

ICA Bomben i Hökarängen.

Ica Nära Bomben i Hökarängen erbjuder hemleverans till riskgrupper. Foto: Niklas Thim

– Vi har satt upp avståndsmarkeringar med 1,5 meters mellanrum i kassakön. Sen kommer vi rekommendera kunderna så kallade ”off peak-timmar”, alltså timmarna när det är som lugnast i butiken för att kunna sprida ut kundflödet med antalet personer i lokalen samtidigt, säger Mattias Kjellgren från Ica Nära Bomben.

Folkhälsomyndigheten avråder även riskgrupper och personer över 70 år från att gå till butiker. Ica Nära Bomben erbjuder hemleverans sedan tre veckor tillbaka.

– Alla som inte vill, kan eller ska gå ut, kan ringa och lämna en beställning så kör vi ut och ställer utanför dörren. Det har fungerat bra, men det har eskalerat sista veckan. Vi har hur mycket beställningar som helst att köra ut, från 4-5 om dagen till 30-40 nu.

Ica Nära Bomben Hökarängen, åtgärder corona. 02 april 2020.

Tejp ska hjälpa kunderna att hålla avstånd i kön. Foto: Niklas Thim

– Det här går inte att jämföra med någonting. Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi har hur mycket som helst att göra. Vi har haft en sjuk ökning sista tre veckorna. Fast jag hade velat att det var som vanligt istället. Det känns fel att vara glad över en sån här ökning. Det är personer som dör, som blir av med jobbet, företag som går i konkurs… jag vill hellre ha det som vanligt, säger Mattias Kjellgren.

ANNONS

I Coops butiker informerar man kunderna om möjligheten att använda självscanning, just för att minska köerna. Den senaste veckan har man börjat använda golvdekaler för att uppmana kunder att hålla avståndet.

Coop Farsta Strand, åtgärder corona. 02 april 2020.

– Vi har information i butikerna kopplat till Folkhälsomyndigheten har kommunicerat kring hygien och att hålla avstånd. Vi jobbar även med dekaler som man kan placera i butikerna för att se till att folk håller avstånd, både i förbutiker och i kassorna. Sen jobbar vi mycket med att påvisa bredden av kassamöjligheter, att det finns självutcheckning och självbetjäningsmöjligheter i butikerna, säger Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop.

Coop Farsta Strand, åtgärder corona. 02 april 2020.

Mitt i har tidigare rapporterat om bunkrande och tomma butikshyllor. I Coop-butikerna har man märkt att det börjar återgå till mer av ett normaltillstånd.

Så påverkas Farstas matbutiker av coronaviruset

– Försäljningsökningen som vi såg i början av mars, den har avtagit lite. Folk handlar mer som vanligt nu. Det är fortfarande en hög konsumtion, men det är säkert kopplat till att fler jobbar hemma i dag. Folk behöver handla i större utsträckning för att täcka alla måltider som ska ätas hemma. Trycket är fortfarande väldigt högt i vår onlinehandel, i Stockholm är vi uppe i 10-13 dagars leveranstid. Där jobbar vi hårt med att öka kapacitet så att vi kan leverera till fler, säger Tarik Belqaid.

Coop Farsta Strand, åtgärder corona. 02 april 2020.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.