Butiksägare hällde urin på snattare

En butiksinnehavare på Kungsholmen har dömts för ofredande.

Mannen hällde urin över en kvinna som blivit påkommen med att snatta.

Det var i september 2011 som den 50-åriga kvinnan plockade på sig varor i matbutiken på Kungsholmen. Hon stoppades av en butikskontrollant när hon lämnade kassan och togs med in i ett avskilt rum medan personalen kallade på polis.

Inne i rummet befann sig, enligt kvinnan, flera personer; butikskontrollanten, två kvinnliga anställda samt den nu dömde butikschefen.

Kvinnan har i förhör beskrivit hur hon blev kallad ”tjuvkärring” och att en av anställd sagt att ”man borde sparka ner dig i källaren”. När kvinnan bad om att få gå på toaletten nekades hon tillträde till personalens toalett. När hon fortsatte be om att få låna en toalett sträckte någon fram en papperskorg och sa att hon kunde urinera i den, vilket hon även gjorde i närvaro av minst fyra personer.

Därefter sattes en prislapp med texten ”100 kronor” på papperskorgen och kvinnan fick enligt domen veta att hon var tvungen att köpa tillbaka den.

Kvinnan vägrade och har i förhör berättat att hon kände sig både stressad och rädd för personalen.

Strax därefter bad butikschefen om att bli lämnad ensam med kvinnan. Enligt domen ska mannen då ha tagit tag i papperskorgen och tömt innehållet över henne.

I polisförhör har mannen förnekat ofredande, men i sak erkänt handlingen. ”Om hon pissar i en papperskorg är det klart att hon ska få tillbaka pisset”, säger mannen i förhör. Under rättegången ändrade dock butikschefen sin historia och hävdade att det var kaffeblask – inte urin – som han hade hällt över kvinnan.

Tingsrätten ansåg dock att mannens berättelse inte var trovärdig utan beskriver den som ”en uppenbar efterhandskonstruktion” och dömer mannen för ofredande. Han ska även betala 40 000 kronor i böter och 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Ordföranden för förbundet där kedjans butiker ingår i är upprörd över domen.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Men det här är en egen företagare och en egen person som får ta ansvar för sina egna handlingar. Men vi kommer att ta kontakt med honom när domen vinner laga kraft.

– Tydligen behöver vi förklara våra grundvärderingar för honom. Vi har då även möjlighet att ta del av hans version, det kan ju vara så att han överklagar detta till högsta instans.

Lokaltidningen Mitt i har sökt butikschefen utan resultat.

Jag har aldrig hört talas om något liknande.Högt uppsatt i butikskedjan