ANNONS

Butiksägare kräver att centrumvärden stoppar smash and grab-inbrotten

Audio video är det senaste offret för vågen av smash and grab-inbrott i centrum.
Audio video är det senaste offret för vågen av smash and grab-inbrott i centrum.
Den senaste månaden har flera inbrott begåtts i butiker i centrum med hjälp av bil, så kallade smash and grab-inbrott.

Nu vill handlare att fastighetsvärden Vencom agerar för att försvåra för tjuvarna.
ANNONS

Det senaste offret för smash and grab-inbrott i Lidingö centrum blev Audio video. Under natten till i måndags körde, vad polisen misstänker, fyra män in en bil i skyltfönstret och gick in i butiken för att stjäla.

– Vi har inte blivit av med något stort, vad vi kan se. Det handlar mest om materiella skador. De baxade ut ett kassaskåp, men det innehöll inga pengar eller annat av något större värde, säger butikschefen Peter Fastén.

Det fordon som användes för att krossa butiksfönstret är beslagtaget av polisen och har undersökts av tekniker.

Personerna ska enligt uppgift ha lämnat platsen med bil, berättar Towe Hägg, informatör vid Stockholmspolisen.

– Vi har fått uppgifter om att gärningspersonerna lämnade i en mörk personbil, säger hon.

Tidigare under året har samma butik utsatts för två inbrottsförsök, med samma metod. Båda gångerna resulterade det i materiella skador, men inget stulet gods.

Butiken Mobilmaster, på andra sidan torget, har drabbats än hårdare, med regelrätta inbrott två gånger i år, även om butiken inte drabbades i måndags.

– Vi är många som är överens om att det är väldigt lätt att köra in i centrum. Vi skulle behöva stolpar som kan sänkas ner när brandkåren behöver ta sig fram, eller något utanför butikerna. Vi kommer att driva det här och se vart vi kommer, säger Hani Bader, butikschef på Mobilmaster.

Nu vill de båda elektronikbutikerna att fastighetsägaren Vencom agerar för att förhindra att fler smash and grab-stölder inträffar.

ANNONS

– Vi vill att de försvårar att man ska kunna ta sig in i centrum med bil. Som det är nu är det öppet in till centrum, säger Peter Fastén.

Enligt Thorsten Slytå, ansvarig för Lidingö centrum hos fastighetsägaren Vencom, är det inget som hittills har diskuterats med varken hyresgästerna eller internt.

– I andra centrumanläggningar har vi satt upp olika typer av lite mer estetiska betongklossar som hindrar bilar från att köra in.

Är ni öppna för att sätta upp någon typ av hinder så att bilar inte kan köra in?

– Absolut, vi är alltid öppna för att förbättra centrum om handlarna önskar det och om inte kommunen har något emot det. Det är kommunen som äger marken, vi äger bara fastigheterna, säger han.

En fråga som i så fall måste lösas är framkomligheten för bland annat polis och räddningstjänst.

– Det finns många saker att fundera igenom innan man sätter upp något hinder. Det finns även hinder som går att höja och sänka också, säger Thorsten Slytå.

I Lidingö centrum kan det enligt fastighetsägaren bli aktuellt med någon form av hinder framför de butiker som är hårdast drabbade av smash and grab-inbrott, Audio video och Mobilmaster.

– Vi kan kolla på en lösning där man sätter upp hinder framför de enskilda butikerna. Det kan handla om ett par större blomkrukor som inte går att flytta på eller metallpollare, säger Thorsten Slytå,

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.