Butiksbiträde höggs ner

Mikael Hellqvist, säkerhetschef på Jula, är chockad över det våld som snattaren använde när han högg en anställd med skruvmejsel.
Mikael Hellqvist, säkerhetschef på Jula, är chockad över det våld som snattaren använde när han högg en anställd med skruvmejsel.
Sanna Forsberg, anställd på Jysk bredvid Jula.
Sanna Forsberg, anställd på Jysk bredvid Jula.
De båda pojkarna skulle stjäla sprejburkar från Jula i Häggvik. Då uppstod tumult och en pojke högg en anställd flera gånger med en skruvmejsel.

En kund hjälpte till att gripa pojken.

Det urartade snatteriet inträffade i onsdags eftermiddag mitt bland personal och kunder.

Den civila väktaren hade sett hur två pojkar var på väg att stjäla sprejburkar. Hon följde efter dem och när de tagit sig förbi kassan, och därmed fullföljt brottet, försökte hon gripa dem. Då slog sig en av pojkarna fri och anställda och kunder rusade fram för att hjälpa till. Mitt i tumultet tog en av pojkarna fram en skruvmejsel och högg en av de anställda.

Butiksbiträdet, en man i 20-årsåldern, skadades på flera ställen i ryggen och nacken. Polis och ambulanshelikopter kom till butiken och spärrade av platsen. Den skadade mannen fördes till sjukhus och butiken stängdes.

– Det blev ett stort pådrag, men vi är tacksamma för all hjälp från sjukvården och polisen. De har verkligen resurser. Den anställde blev omtumlad, men fick lämna sjukhuset på kvällen. Har var tillbaks här inne i dag, säger Mikael Hellqvist, säkerhetschef på Jula.

Tillbaks på Jula, dagen efter dådet, var även en av de kunder som hjälpt till att gripa 15-åringen som högg ner butiksbiträdet.

– Att personal och kunder tar till övermod och griper in är naturligtvis inget vi är glada för. Det avråder vi helt ifrån. Vi har ju väktare som ska ta hand om bovarna. Men vi är glada att kunden kom tillbaks självmant och ville träffa den anställda som blev utsatt, säger Olle Wahlgren, regionchef på Jula.

Både han och Mikael Hellqvist beskriver stämningen som lugn bland personalen dagen efteråt, även om de chockades. Krisarbetet satte i gång, vilket innebar att de anställda fick träffa terapeuter och fick tid för enskilt samtal om de ville.

De båda cheferna berättar att Julabutikerna haft få incidenter under de 32 år som kedjan funnits. Ett rån har inträffat tidigare, men i övrigt har de varit förskonade från grova brott.

Butikens säkerhet uppges vara bra, men säkerhetschefen Mikael Hellqvist är chockad över våldet som den 15-årige snattaren tog till.

– Vi är väldigt förvånade över det grova våldet som användes jämfört med värdet på varorna. Det är oroväckande, säger Mikael Hellqvist.

Inte bara personalen på Jula chockades efteråt. Sanna Forsberg jobbar på Jysk som ligger bredvid Jula. Hädanefter ska hon vara mer försiktig när hon upptäcker snattare.

– Man har ju inte tänkt att snattare är beväpnade. Jag har sprungit efter folk som stulit något tidigare, men mest äldre eller mammor som plockat barnvagnarna fulla med varor. Men nu känner jag mig mer orolig. Jag kommer garanterat vara mer försiktig än förut, säger hon.

15-åringen som greps satt på torsdagen anhållen misstänkt för dråpförsök. I slutet av förra veckan kunde polisen inte uttala sig om vad pojken sagt i förhör. Den andra pojken var fortfarande på fri fot i torsdags.

Fakta

Vid 1 av 6 rån används våld

Vid var sjätte butiksrån som inträffar utsätts de anställda för någon form av våld, alltifrån knuffar och slag till rispor eller skjutningar.

Det visade en undersökning från Brottsförebyggande rådet år 2008.

Enligt Handelsanställdas förbund anmäls 700–800 butiksrån per år, snatterier är ej inkluderat i siffrorna.

En fjärdedel av rånarna har skjutvapen med sig, enligt Handels.