Butikschefen: Godis viktigast på påskbordet

Butikschefen Mikael Lundgren på Coop i Tyresö centrum är redo för påskhelgen.
Butikschefen Mikael Lundgren på Coop i Tyresö centrum är redo för påskhelgen.
Påskhelgen är en stor mathelg. Livsmedelsbutikerna i Tyresö centrum laddar för fullt.
– Totalt är försäljningen ungefär som en vanlig vecka – men allt händer på några få dagar, säger Mikael Lundgren, tf butikschef i Tyresö centrum.

Det råder bråda tider på Coop i Tyresö centrum. Butikspersonalen packar upp varor och gör i ordning tillfälliga ställ med påskprylar. Här finns servetter, blommor, ljus och fjädrar – nästan allt i olika nyanser av gult.

Vi äter allt mer godis till påsk, men påskgodis tappar lite till förmån för lösgodis.

Och framför allt godis. Bara sedan förra året har kundernas inköp av godis ökat med 10 procent.

– Det bara ökar och ökar. Det slutar aldrig, säger Mikael Lundgren.

Men det finns en skillnad.

– Förr köpte folk framför allt påskgodis som chokladägg och påskskum. Nu väljer många vanligt lösgodis.

Därför har han köpt in extra mycket och extra bra lösgodis.

Allt fler struntar i traditionerna och bestämmer sig sent, äh, vi kör tacos istället.

Mikael Lundgren

Men exakt vad som kommer att gå åt snabbast i år vet Mikael Lundgren inte.

– Det flesta köper ungefär samma mat till påsk som till jul: sill, potatis, köttbullar, lax. Men allt fler struntar i traditionerna och bestämmer sig sent, äh, vi kör tacos istället.

Så det gäller att ha ALLT hemma?

– Ja, vi är förberedda på allt, säger Mikael Lundgren och skrattar.

Det enda som är riktigt säkert är vilken dag kunderna dyker upp.

– Alla handlar på skärtorsdagen, det slår aldrig fel. Resten av påskdagarna brukar vara ganska lugna.

Vad äter ni till påsk?

Anita Söderlund, 73, Tyresö.
Det är lax, flera olika sorters sill, ägg och köttbullar och massor av godis till barnbarnen. Jag gör allt själv, köper inget färdigt. Förutom godis, förstås. Fast godiset måste jag gömma för min man. Han har fått diabetes och är en riktig godisråtta.
Tatsiana Örnlöv, 36, Tyresö.
Vi bakar mycket. Bland annat ett bröd med russin och torkade frukter. Vi äter kött och ost och sallad. Och så målar vi ägg, det tycker barnen är kul. Eftersom vi är lediga finns gott om tid, både att laga mat och umgås.