BVC missade babys höftfel fyra gånger

Vid fyra tillfällen missade BVC höft­felet hos bebisen. Nu har mottagningen anmälts av både föräldrarna och landstinget.

– Vi ser jätteallvarligt på detta, säger BVC-chefen.

Föräldrarna märkte hur det några månader gamla barnet inte rörde benet som det skulle och sköterskan ordnade med två läkarbesök, med två separata läkare, på en BVC-mottagning i Haninge. Det första skedde när barnet var tio månader gammalt, men höftleden bedömdes som normal av läkaren.

Föräldrarna såg dock ingen förbättring och lyckades få ett nytt läkarbesök när barnet fyllt ett år, men inte heller denna läkare såg något höftfel.

Och vid två- och sexmånaderskontrollerna hade föräldrarna inte fått höra annat än att höftleden var normal.

Men när föräldrarna på eget initiativ tog hjälp av en barnortoped upptäcktes en så kallad höftledslux, höftleden var ur led och inte rätt utvecklad.

Missarna har resulterat i två anmälningar till Socialstyrelsen. Dels har föräldrarna anmält läkarna, dels har mottagningen anmälts av Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO).

– Det är ett misslyckande när detta sker. Hela syftet med undersökningar är att tidigt upptäcka luxuationer, säger chefläkare Stefan Källström Jansson vid SLSO.

Barnet är enligt Stefan Källström Jansson 1,5 år i dag och har tvingats till flera månaders behandling med skena.

– Under min tid som BVC-chef har jag aldrig varit med om en miss på det här sättet, säger verksamhetschefen vid den aktuella BVC-mottagningen.

Socialstyrelsen utreder nu anmälningarna.

Fakta

Måste upptäckas tidigt

En höftledslux betyder att ledens ledhuvud inte ligger kvar där det ska, i regel eftersom ledpannan inte är tillräckligt djup. Man föds med att leden inte är rätt utvecklad.

Behandlingen med en skena är oftast effektiv, men ibland krävs operationer.

För att behandlingen ska gå så bra som möjligt bör felet upptäckas tidigt.

Källa: Stockholms läns sjukvårdsområde