ANNONS

Byborna kan tvingas ta över statens vägar

Kent Kvarnström.
Kent Kvarnström.
Kent Kvarnström.
Kent Kvarnström.
Högantorpsvägen är fyra kilometer lång.
Högantorpsvägen är fyra kilometer lång.
Högantorpsvägen.
Högantorpsvägen.
I Högantorp i Salem och i Grödinge i Botkyrka riskerar bybor att få ta över statliga vägar när Trafikverket gör en översyn av vilka vägar som ska vara statliga.
Byborna i Högantorp är inte alls förtjusta.
– Det är förknippat med mycket ansvar och kostnader, säger Högantorpsbon Kent Kvarnström.
ANNONS

Enligt Salems kommun har planerna på en ny kommundel i Högantorp som Abba-Björn är involverad i gått i stå sedan Trafikverket berättade att de avser att lämna ifrån sig ansvaret för vägen. Nu är Trafikverkets inriktning att vägen ska räknas som enskild och att  fastighetsägarna i området ska ta över ansvar och kostnader.

–  Enligt kommunen skulle det bli 800 000-1 miljon kronor årligen som de boende ska dela på, säger Kent Kvarnström.

Högantorpsvägen,

Enligt väglagen får en väg dras in om den ”inte längre behövs för det allmänna och åtgärden medför endast ringa olägenhet för bygden.”

Kent Kvarnström och de andra boende, liksom Salems Golfklubb protesterar i ett yttrande till Trafikverket. Utöver att de anser att detta medför en ”olägenhet” både ekonomiskt och praktiskt pekar de bland annat på att vägen är av betydelse för både frilutftsliv och Försvaret som har verksamhet i området. De får medhåll av kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M) som stött dem i processen mot Trafikverket.

– Staten kan inte avsäga sig ansvaret på det här sättet, säger Lennart Kalderén.

En annan väg som staten kan lämna över är vägen mot Vällinge. Den vägen kan Stockholm Vatten och7eller Försvarsmakten få ansvar för.

ANNONS

– Om de tar över kan vägen komma att stängas, säger Lennart Kalderén.

Även i Botkyrka är två vägar aktuella att gå över från statligt ansvar till enskild väg. Det är Norrgavägen och vägen till Grödinge kyrka. Här har dock inte diskussionerna med kommunen och planerna kommit lika långt.

– Vi utreder frågan internt hos oss, men har ännu inte kommit till någon slutsats eller konsekvenser, säger Anders Öttenius som är chef för gata- parkenheten på Botkyrka kommun.

Projektet där Trafikverket ser över vägarna i  hela landet heter ”Rätt väg”. Peter Huledal på Trafikverket Region Stockholm är involverad i processen i Salem.

Högantorp, Högantorpsvägen, Rätt väg

– 35 procent av vägarna i Sverige som är öppna för allmän trafik är enskilda med statsbidrag. Jämförbara vägar som du hittar i övriga landet är sannolikt enskilda. Trafikverket kommer att sammanställa alla synpunkter innan det lämnas över till en central enhet för beslut. Troligtvis under första halvåret 2018.

Sedan ska eventuella överklaganden behandlas.

– Sedan tar det kanske 2-3 år för Lantmäteriet att genomföra en eventuell förändring, säger Peter Huledal.

Fakta

Vägar som staten kan lämna

Norrgavägen, Grödinge.

Vägen till Grödinge kyrka

Vällingevägen i Salem

Högantorpsvägen, Salem

Källa: Trafikverket
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.