Bye bye Björkhagen

När Joel Alme först kom till Björkhagen minns han det som ett ruffigare ställe där det märktes att det låg utanför staden.
När Joel Alme först kom till Björkhagen minns han det som ett ruffigare ställe där det märktes att det låg utanför staden.
I morgon, onsdag gör Joel Alme premiär i SVT's Jills veranda.
I morgon, onsdag gör Joel Alme premiär i SVT's Jills veranda.
I programmet spelade Joel Alme för amerikanska fångar i fängelsen i Nashville.
I programmet spelade Joel Alme för amerikanska fångar i fängelsen i Nashville.
För år åtta sen flyttade musikern Joel Alme till Björkhagen för kärleken.

Nu är det kärleken till hemstaden som för honom och familjen tillbaka till Göteborg.

– Jag gillar Björkhagen, men i innerstan finns ingen identitet, säger han.

Lokaltidningen Mitt i träffar Joel Alme i språnget från lägenheten i Björkhagen till centralstationen och vidare ner mot Göteborg.

Där väntar vännerna och bandmedlemmarna i Hästpojken, där Joel Alme tidigare spelade bas. Men pendlandet mellan Göteborg och Stockholm kan snart få ett slut. Joel planerar nämligen att lämna Björkhagen för att flytta hem till Göteborg om ett halvår.

– Jag och min fru har våra familjer där nere, så det blir lättare för barnen. Jag tycker det är viktigt att man växer upp med släkten, säger han.

Han berättar att han har känt sig isolerad i Björkhagen – på ett positivt sätt. Han föredrar att vara ensam och tar helst långa promenader i Nackareservatet eller löpturer vid Kärrtorps IP, därför har han gillat Björkhagen. Stockholm har han däremot haft svårare för.

– Jag gillar närförorterna, det finns mer identitet här än i innerstan. Det är ett annat tempo och inte lika självmedvetet.

Men under de åtta åre han har bott i Björkhagen känner Joel Alme att stämningen och befolkningen har förändrats.

Han minns en ruffigare ort när han flyttade in. Där man kände att det var långt till innerstan.

– Nu ser man lite nyare bilar härute och de har rustat upp alla fasader, säger han och pekar ut mot trottoaren på Halmstadsvägen.

– Alla de kufiga människorna, de där personerna som gör stället till något eget, de börjar försvinna. Nu börjar alla kulturbarnfamiljerna flytta in. Inget ont om det, men det är synd, säger han.

Under senaste halvåret har han haft fullt upp; hans tredje skriva ”Flyktligan” släpptes i mars, under hösten fortsätter han sin Sverigeturné och i morgon, onsdag, syns han i SVT:s ”Jills veranda”.

I programmet besökte han olika fängelser i Nashville där han spelade och höll i en musikklass för fångarna.

– Jag var inte så intresserad av allt det fina utan ville hellre se det fula USA och träffa vanliga människor.

Ett av de starkaste möten var med en man som suttit oskyldigt dömd i dödscell i 28 år. Mannen blev frisläppt för tre år sedan.

– Det kom tyvärr inte med i programmet, men han berättade att han fått varit ute en timme om dagen i 28 år. Nu hade han barn och familj.

Efter ett hektiskt år vill Joel Alme bara vara med familjen ett tag.

– Det är som att vara till sjöss, man är borta länge och sedan vill man vara hemma länge, säger han.

Om ett halvår är alltså flyttlasset tänkt att gå till Göteborg. Allt måste bara bli klart med barnens skolor, berättar han.

Vad kommer du sakna med Björkhagen?

– Det är väl mina ställen, mest bort mot Kärrtorps IP där brukar jag vara. Man bygger upp en trygghet till platser. Som att man känner han i affären eller har sina gator. Det kommer jag att sakna.

Fakta

Fyra snabba med Joel Alme

Björkhagen eller Kärrtorp: Björkhagen

Turnéliv eller småbarnsliv: Småbarnsliv

Mosbricka i Kärrtorp C eller ostbricka på scen: Mosbricka

Penna och papper eller dator: Penna och papper