ANNONS

Bygg ditt eget monster i sommar

Är du inget fan av gassande sol och sand mellan tårna?

På KomTek i Järfälla kan du gömma dig från värmen i sommar – och bygga ett blinkande monster eller en solcellsmotor.
ANNONS

I tio år har föreningen KomTek hållit i teknikkurser för barn och ungdomar. Tanken är att väcka intresset för naturvetenskap och teknik, främst bland tjejer.

– Vi har en ambition att ha 50 procent tjejer i alla våra verksamheter. Det har vi lyckats med hittills, säger Roger Viklund, verksamhetsledare.

I sommar introducerar föreningen två nya kurser: ”Klappkontakt” och ”Vilda ting och andra tokigheter”.

Där får deltagarna möjlighet att bygga egna små monster, som blinkar vid beröring, eller en solcells-motor som får saker att snurra.

– Tanken är att man ska få göra roliga tillämpningar av teknik. Teknik är inte bara teori utan kan skapa rörelse, ljud eller ljus. Att få paketera det i en egen liten figur gör att det blir extra roligt, säger Roger Viklund.

Kurserna kräver inga förkunskaper och är öppen för barn i årskurs 3-9.

– För de lite yngre har vi en kurs som heter ”Skeppsbruten”, där man får leka att man är strandsatt på en öde ö. För att ta sig därifrån måste man lösa en massa kluriga problem.

Även Kulturskolan anordnar inomhuskurser under sommaren. Under två dagar i augusti kan barn i åldrarna 11-15 år testa på sina kunskaper i modellbygge och arkitektur.

– Man kan bygga en bank, sjukhus eller en skateboardpark. Allt sådant som behövs i en stad, säger Lisa Dalin, kommunikatör på Järfälla kultur.

ANNONS

Men det gäller att anmäla sig i tid, flera av kurserna är redan fulla. Information om andra sommarlovsaktiviteter finns på Järfälla kommuns hemsida.

Fakta

Flera kurser i sommar

”Klappkontakt”: Bygg ett monster eller ett djur som blinkar när du klappar på det. 15-16 juni för barn i årskurs 3-4.

”Lysande verkstan”: Bygg en egen lampa! 17-18 juni för barn i årskurs 4-6.

”Vilda ting och andra tokigheter”: Bygg en egen solcellsmotor i form av en växt eller ett djur. 17 juni för barn i årskurs 3-4.

Källa: KomTek, Järfälla kommun