9 av 10 får bygga balkong på Östermalm

Peter Nilsson har fixat balkong till sin nya lägenhet på Östermalm.
Peter Nilsson har fixat balkong till sin nya lägenhet på Östermalm.
Många drömmer om en vår på balkongen och chansen att få bygga är stor – de två senaste åren har staden sagt ja till nio av tio bygglov för balkonger på Östermalm.
– Ska fastigheter överleva krävs att de kan utvecklas, säger stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).

Balkongen har precis kommit på plats i lägenheten på Tyskbagargatan. Peter Nilsson ska snart flytta in i bostadsrätten som just nu renoveras, och när Mitt i Östermalm hälsar på är det en av de första gångerna han själv kan gå ut och njuta av den friska luften.

– Det som lockar med att bygga balkong är man kan komma ut hit och kanske grilla. Och så gör det en väldig skillnad med ljuset, speciellt när glaset på dörrarna går hela vägen ner, säger Peter.

Lång handläggning

Den som bodde i lägenheten tidigare hade lov att bygga balkong, men bygglovet hade gått ut och behövde bara förnyas.

Mot gård brukar det inte vara så svårt att få bygga utom i Gamla stan där man i princip inte kan bygga alls.

2005 skaffade han en balkong när han bodde på Kungsholmen. Den gången hade ingen balkong i föreningen och processen var lite snårigare.

– Grannarna skulle få säga sitt, men det var inga konstigheter då heller egentligen. Men det var mot gård då också. Alla säger att om det är balkong ut mot gatan är det en helt annan diskussion.

Foto: Pekka Pääkkö

Svårare att bygga mot gata

Mitt i har gått igenom samtliga bygglovsbeslut från stadsbyggnadskontoret de senaste två åren som gäller nya balkonger och franska balkonger i innerstan. I Östermalms stadsdelsområde beviljades 80 av 86 bygglovsansökningar. Ytterligare ett ärende blev delvis godkänt.

Klart är att Peter Nilsson har helt rätt – det är betydligt enklare att få bygga mot gård än mot gata. På Strandvägen fick till exempel en person avslag när denne ville bygga en balkong ut mot Nybroviken.

Staden var rädd att balkongen skulle skada både husets helhetskomposition och fasaddekorationerna. Dessutom ifrågasatte staden att det finns så pass duktiga hantverkare nu för tiden som kan tillverka fasaddekorationer värdiga Strandvägen.

– Mot gård brukar det inte vara så svårt att få bygga utom i Gamla stan där man i princip inte kan bygga alls. Mot gata däremot krävs det ofta att balkongen är tidstypisk och att den ser ut som original, säger Thomas Bergstrand, arkitekt med särskilt fokus på balkongprojekt.

Arkitekt Tomas Bergstrand har specialiserat sig på balkongbyggnationer. Foto: Stefan Källstigen

Fastigheter ska få utvecklas

Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) tycker att staden ska ha en tillåtande inställning till balkonger mot gårdar.

– Ska fastigheter överleva krävs att de kan utvecklas. Det är orimligt att helt förbjuda fastighetsägare att bygga balkonger även på äldre hus, säger han.

Jag räknar med att få igen det dubbla om jag säljer lägenheten.

Mot gaturummet krävs däremot större försiktighet.

– Det har stor påverkan både på gatubilden och byggnadens kulturhistoriska värde. Därför måste det allmänna intresset väga tungt. Bevarandet av stadsbilden mot gården är såklart mindre viktigt då det påverkar färre människor, säger Jan Valeskog.

Thomas har överklagat hundratals balkonger

Ökar värdet på lägenheten

Även om en ny balkong kostar en ordentlig slant kan det samtidigt vara en bra investering. Den ekonomiska aspekten var en drivkraft för Peter Nilsson på Tyskbagargatan.

– Det var ett plus när jag köpte att man kunde bygga balkong. Jag har betalat 143 000 för bygget, men jag räknar med att få igen det dubbla om jag säljer lägenheten.