De vill bygga ett härbärge för EU-migranter

På torsdagen lämnades förslaget in till förvaltningen av medborgare i Skarpnäck.
På torsdagen lämnades förslaget in till förvaltningen av medborgare i Skarpnäck.
Nätverket Solidaritet för 17 vill bygga ett härbärge för EU-migranter i Skarpnäck. På torsdagen lämnades ett medborgarförslag in till stadsdelsnämnden.
– Det är en extremt utsatt grupp, säger Ingrid Engarås från Solidaritet för 17.

Ett härbärge för EU-migranter behövs i Skarpnäck. Det tycker nätverket Solidaritet för 17. På torsdagen lämnade de in ett medborgarförslag om ett härbärge till Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

– Stockholms stad har avtal med olika härbärgen, men de är alla korttidshärbärgen där man får stanna max fem eller sju dagar. Det behövs ett lokalt härbärge där personerna kan bo längre, säger Ingrid Engarås som är aktiv i Solidaritet för 17 och en av initiativtagarna till medborgarförslaget.

Björkhagen har tidigare haft problem med trakasserier mot EU-migranter, bland annat trakasserier som genomförts av barn.

– EU-migranter är en extremt utsatt grupp. De har ingenstans att bo, kan ofta inte språket och många är barn och äldre.

I medborgarförslaget föreslås också att härbärget ska erbjuda social verksamhet, som svenskundervisning och studiecirklar om mänskliga rättigheter. Totalt 59 Skarpnäcksbor har skrivit under förslaget, samt nio olika föreningar – däribland  Amnesty International Sverige, Svenska kyrkan Skarpnäcks församling och Bagarmossen Folkets Hus.

Skarpnäck har en historia av solidaritet

Ingrid Engarås, Solidaritet för 17

– Många av migranterna kan varken läsa eller skriva. Att hjälpa dem att lära sig det skulle göra mycket, säger Ingrid Engarås.

Något förslag på plats för härbärget ges inte i medborgarförslaget. Förutom EU-migranter ska plats även finnas för andra med en hemlöshetsproblematik.

– Vi presenterar bara idén om att detta borde finnas i stadsdelen. Förhoppningen är att nämnden ska förstå att det behövs ett långtidshärbärge.

Ingrid Engarås uppskattar att det finns ungefär 10-15 EU-migranter i Skarpnäck.

– Skarpnäck har en historia av solidaritet mot andra människor. Vi är bland annat en del av Linje 17 mot rasism. Vi vill visa att det finns en solidarisk väg att gå, snarare än ett tiggeriförbud.