ANNONS

Bygga på taket den nya trenden

Bostadsrättsföreningen Kristinebergs strand i kvarteret Jerusalem i Kristineberg ser en eventuell påbyggnad av 14 läghenheter på taket som en möjlighet att förbättra sin ekonomi.
Bostadsrättsföreningen Kristinebergs strand i kvarteret Jerusalem i Kristineberg ser en eventuell påbyggnad av 14 läghenheter på taket som en möjlighet att förbättra sin ekonomi.
När Kungsholmen för­tätas och allt fler behöver någonstans att bo ­tittar arkitekterna uppåt.

Att bygga ovanpå hus som redan finns kan bli byggherrarnas nya svarta.
ANNONS

Trenden att bygga vindslägenheter av råvindar har dragit fram över Stockholm. Bostadsrättsföreningarna såg sin chans att tjäna en hacka. Nu finns det nya möjligheter att tjäna pengar – på sitt tak.

Olle Rex på R+ Arkitekter har tagit fram en skiss på hur ett femvånings funkishus i bostadsrättsföreningen Kristinebergs strand i kvarteret Jerusalem i Kristineberg ska kunna byggas på med 14 lägenheter på höjden.

– Här har föreningen sett en möjlighet att förbättra sin ekonomi. Samtidigt är politiker i Stockholm jätteangelägna om att skapa fler bostäder, säger Olle Rex.

Huset i fråga är byggt på 1930-talet av en förgrundsgestalt inom arkitektur, nämligen Björn Hedvall.

– Huset är väldigt fint, så jag tycker det är viktigt att man ser vad som är nytt och vad som är gammalt och att det nya följer en tradition för funkishus.

Tommy Sörstrand är ordförande i bostadsrättsföreningen.

– I grunden är det här en motion från en medlem för att ta kontroll över det ekonomiska läget. Vi köpte fastigheten -94, det var inte den roligaste tiden i Sverige. Vi var tvungna att ha höga avgifter, något som gör överlåtelser tröga och ger undervärderade lägenheter.

Nu tänker man alltså få ordning på ekonomin med de påbyggda ­lägenheterna på taket.

– För oss betyder det jättemycket ekonomiskt och statusmässigt. Det är ett roligt hus från början och nu blir det ännu roligare. Det är en fantastisk dröm som går i uppfyllelse – om den nu gör det.

ANNONS

Stadsbyggnadsrådet Regina Kevius (M) tycker att det är mycket bra att hus bebyggs på taken.

– Det är bra att bygga på redan hårdgjord yta. Vi behöver bygga väldigt många bostäder. Ofta handlar det om två våningar som ger fler bostäder. Det är viktigt att kunna bygga utan att behöva ta park i anspråk, säger hon.

Vi har nyss haft trenden med vindsvåningar. Är det här det nya?

– Ja. Vi tittar på befintliga byggnader, men det måste finnas en vilja hos den som äger huset,. Jag ska erkänna att jag väldigt sällan hör från bostadsrättsföreningar att de vill bygga på husen. Jag skulle önska att det var fler bostadsrättsföreningar som hörde av sig säger Regina Kevius.

– Jag tror att de flesta partier är överens. Det handlar om att vi ska bygga 140 000 lägenheter och då är taken jätteintressanta.

Som Lokaltidningen Mitt i berättade i förra veckan sa stadsbyggnadskontoret nej till en påbyggnad och ett 20-tal grannar har protesterat mot planerna. Stadsbyggnadskontoret beviljade trots det bygglov.

… det är viktigt att man ser vad som är nytt och vad som är gammalt …Olle Rex

Fakta

Här kan det byggas på taken

Kv. Jerusalem, Levertinsgatan. Här byggs 14 lägenheter.

Kv. Härolden, Flemminggatan. Fastighetsägaren vill helst bygga kontor, stadsbyggnadsnämnden vill hellre bygga bostäder.

Kv. Väktaren, Fridhemsplan. Här beräknas 45 lägenheter byggas på taken.

Planer finns på att bygga lägenheter på Dagslivshusets tak.

Tidigare har flera hus i Fredhäll byggts på med fler våningsplan.

Källa: Stadsbyggnadskontoret

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.