ANNONS

Så ska fler lockas att bygga själva – i Älta

Det planerade huset på Lovisedalsvägen i Älta i Nacka.
Det planerade huset på Lovisedalsvägen i Älta.
Byggemenskaper är en spirande trend, och kan hjälpa till att lösa bostadskrisen.
Ett nystartat bolag hjälper människor att komma i gång – och satsar på projekt i Älta, Mälaräng och Barkarby.
ANNONS

Skyhöga bostadspriser, dyr mark och långa köer till hyresrätter. Det är inte lätt att skaffa en egen bostad i Stockholmsområdet.

Det vill det nystartade bolaget Equality Living hjälpa till att råda bot på. För några dagar sedan lanserade man sajten equalityliving.se. Där sprider man kunskap om egenproducerade bostäder (som även kallas byggemenskaper).

Det innebär att människor går samman för att bygga ett bostadshus tillsammans. Då kan de själva bestämma över arkitektur och materialval och kontrollera kostnaderna. De bestämmer också om lägenheterna ska bli bostadsrätter eller hyresrätter, till exempel.

”Makt till medborgarna”

– Syftet är att ge makten över bostadsbyggandet till medborgarna. I stället för att köpa en befintlig bostad är du med i byggprocessen från början. Då får du din bostad som du vill ha den, säger Anders Blomkvist, anställd på arkitektfirman Equator Stockholm som står bakom det nya bolaget.

Equality Living vill få fart på bygget av egenproducerade bostäder. Ett viktigt syfte med sajten är därför att vara en samlingsplats för människor som är intresserade och att para ihop rätt personer med varandra.

Huset som ska byggas genom byggemenskap i Mälaräng, på Bredängsvägen

Visionsbild av det planerade huset på Bredängsvägen. Bild: Equality Living

Man startar med att fokusera på tre projekt:

*På Lovisedalsvägen i Älta planeras ett hus med 12 lägenheter. Detta projekt har Equality Living initierat ihop med Nacka kommun. Bolaget har ansökt om marktilldelning men har ännu inte fått besked.

ANNONS

*På Bredängsvägen, på gränsen mellan Bredäng och Mälarhöjden, planerar Stockholms stad ett flerfamiljshus med 40 lägenheter. Det ska byggas genom en byggemenskap, och kommer att ligga i det framtida bostadsområdet Mälaräng. Intresserade stockholmare har fått anmäla sitt intresse och ska få tävla om en markanvisning.

– Det är Stockholms stad som driver projektet i Mälaräng. Vi försöker sprida kunskap om det och få fler människor intresserade, säger Anders Blomkvist.

*Ett projekt planeras också i Barkarbystaden i Järfälla kommun. Tanken är ett hus med cirka 24 lägenheter. Equality Living förhandlar med en privat byggherre om köp av byggrätt.

Kräver engagemang

En stor fördel med egenproducerade bostäder är att vinstkravet försvinner när kommersiella byggbolag inte är inblandade. Det gör byggena betydligt billigare, något som visar sig inte minst i Tyskland där de är vanliga.

– Det krävs självklart ett stort engagemang från den som ger sig in i det. Men fördelarna är väldigt många, säger Anders Blomkvist.

Och eldsjälar finns. Mitt i har tidigare berättat om föreningen HållKollBo, som kämpar för att få bygga ett kollektivhus i Skärholmsdalen, genom byggemenskap. Den spirande trenden verkar ha förutsättningar att växa.