Byggarbetare föll från farlig ställning

Mannen ska ha fallit ner från en stege, enligt vad byggnadsarbetarna sa till en granne.
Mannen ska ha fallit ner från en stege, enligt vad byggnadsarbetarna sa till en granne.
En byggnadsarbetare föll till marken från en ställning vid en villa i Hägersten i måndags.
– Ställningen var inte förankrad i huset. Killarna stod på en 60 centimeter bred plattform utan skyddsräcke. Rena mordförsöket om du frågar mig, säger Lars Eriksson, på Måleriettan.

Det var i måndags som det inträffade en arbetsplatsolycka i Hägersten. Byggnadsarbetare höll på att byta panel och måla fasaden på en villa.

– Jag såg att det låg en kille på marken så jag frågade vad som hade hänt. De sa att han hade ramlat ner från en stege och sedan körde de iväg med honom i bilen, berättar en granne.

Grannen ringde Arbetsmiljöverket och en annan person kontaktade facket. Dagen därpå var Lars Eriksson, regionalt skyddsombud vid Måleriettan ute på platsen.

Han kunde snabbt konstatera att säkerheten vid arbetsplatsen var undermålig.

Killarna stod på en 60 centimeter bred plattform utan skyddsräcke. Rena mordförsöket om du frågar mig.

Lars Eriksson, regionalt skyddsombud Måleriettan.

– Det var en vanlig enkel ställning som inte var förankrad i väggen förutom med tunna snören. Killarna stod på en 60 centimeter bred plattform utan skyddsräcke. Rena mordförsöket om du frågar mig, säger Lars Eriksson och fortsätter:

– Jag jagade ner killarna från ställningen, det var polska byggnadsarbetare. De ville inte säga något om olyckan. De ringde sin chef och jag talade med honom i telefon, men han ville varken uppge sitt namn eller säga vad företaget hette, säger Lars Eriksson.

Byggnadsarbetarna åkte därifrån.

Antagligen stort mörkertal

– Eftersom de inte har något kollektivavtal har jag inga befogenheter att göra någonting. Jag får egentligen inte ens gå in på arbetsplatsen, säger Lars Eriksson.

Arbetsmiljöverket har större möjligheter att göra något.

– Vi är ingen utryckningsmyndighet, men vi kan åka ut på tips i mån av tid. Om vi bedömer att arbetet inte är säkert kan vi kräva att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att arbetet ska få fortsätta. Om inte det efterlevs kan vi döma ut vite, säger Kristina Asplund på Arbetsmiljöverket.

På onsdagen var polisen på platsen.

– Vi hade tid så vi kunde åka dit. Men vi har inget offer så vi har inget ärende att utreda, säger Cecilia Forselius på polisens enhet för arbetsmiljöbrott.

Enligt Lars Eriksson på Måleriettan är den här typen av händelser och farliga byggarbetsplatser vanliga.

– Det är bara att åka ut till vilket villaområde som helst. Det är skrämmande vilka dåliga ställningar som används och ibland finns det inga alls, de står på utsidan av fönstren. Det är rent bedrövligt hur det ser ut. De flesta olyckor får vi antagligen aldrig reda på. Om någon ramlar ner och gör sig illa blir det problem, säger han.

De hänger som apor runt husen i Stockholm. Ska någon behöva trilla ner och slå ihjäl sig innan någon tar tag i problemet.

Även grannen är upprörd över villkoren för dem som arbetar.

– De hänger som apor runt husen i Stockholm. Ska någon behöva trilla ner och slå ihjäl sig innan någon tar tag i problemet, säger han.

Fakta

Villaägares ansvar

  • Villaägare som anlitar ett företag (totalentreprenad) omfattas av den svenska konsumenttjänstlagen och har inte ansvar för arbetsmiljön för dem som utför arbetet.
  • Villaägare som väljer att anlita flera entreprenörer som gör arbetet samtidigt har däremot ett visst ansvar för arbetsmiljön för de som arbetar. Det gäller båda nybyggen, underhåll, ombyggnad, reparation och markarbeten. Villaägaren räknas som byggherre och har juridiskt ansvar för att upprätta en arbetsmiljöplan eller se till att entreprenören (byggföretagaren) gör det. I planen ska det framgå vilka särskilda risker som kan vara aktuella under byggprojektet, exempelvis fall från tak och kontakt med farliga kemikalier, och vad som ska göras för att minimera riskerna.

 

Källa: Arbetsmiljöverket