Byggarbeten kan ha varit en muta

Enligt Johan Alfredsson, Lidingös stadsjurist, ska kommunen nu utreda noggrant om kommunen skadats i muthärvan vid Siggebygårdens ombyggnad.
Enligt Johan Alfredsson, Lidingös stadsjurist, ska kommunen nu utreda noggrant om kommunen skadats i muthärvan vid Siggebygårdens ombyggnad.
Lidingö stads konsult lät byggfirman få ett byggkontrakt på Siggebogården.

Som tack fixade firman hans bergvärme och byggde ett hus i fjällen åt honom. Nu åtalas tre personer för mutbrott och bestickning.

– Vi vet ännu inte om det här har skadat oss, men följer upp det och se om det är något som kan ha kostat oss pengar, säger Johan Alfredsson, Lidingö stads jurist.

Mitt i Lidingö skrev om muthärvan när statsåklagare Nils-Eric Schultz började nysta i den hösten 2010.

Nu anser åklagaren sig kunna bevisa att en person är skyldig till grovt mutbrott och två personer till grov bestickning.

Mutbrottet begicks enligt åtalet av en konsult som Lidingö stad anlitade när Siggebogården byggdes om och till.

Han var med och valde ut byggfirman och gav dem kontraktet som var värt ungefär 50 miljoner kronor. Sedan lät han firman installera bergvärme i sitt hem i en annan kommun och bygga ett fritidshus i fjällen åt honom.

På detta sätt tog konsulten sammanlagt emot mutor motsvarande 363 000 kronor. De misstänkta brotten begicks enligt åtalet 2005 och 2006.

– Om man fått uppdrag som ombud åt en part ska man inte inlåta sig i sådan här business med motparten, säger Nils-Eric Schultz.

Två anställda på byggfirman är åtalade för bestickning. Men vem som varit mest drivande av de tre inblandade kan inte åklagaren säga.

– De här tre personerna är beroende av varandra, säger han.

Var brottet sanktionerat av byggfirmans ledning, eller agerade de på egen hand?

– De har själva sagt att detta var sanktionerat av ledningen.

Har Lidingö stad gjort något fel i det här?

– Nej, det tror jag inte. Sådant här är väldigt svårt att upptäcka, säger Nils-Eric Schultz.

Konsulten var först misstänkt för trolöshet mot huvudman, men det ärendet är nu nedlagt. Ännu fler personer var misstänkta från början, men Schultz tycker sig bara ha bevis nog mot just de här tre. Bevisningen består av förhör, fakturor, mejlkonversationer och vittnesförhör.

Vilka är dina starkaste bevis?

– De här personerna är hörda ett antal gånger. Jag kan inte säga att de håller med mig, de säger att det var byggfirman som skulle stå för fritidshuset och bergvärmen och att konsulten skulle betala för detta, säger Nils-Eric Schultz.

Någon betalning för arbetet har dock inte kunnat bekräftas. Schultz misstänkte inledningsvis att betalningen kan ha skett via saltade fakturor till Lidingö stad, men det har han inte kunnat bevisa.

Och Lidingö stad har inte kunnat hitta något konstigt i faktureringen. Däremot har man fortfarande inte nått en slutuppgörelse med byggfirman om betalning för det arbete som utförts eftersom firman kräver mer än vad kommunen anser sig ha godkänt.

– Det är bra att åklagaren nu har väckt åtal. Förhoppningsvis kan rättsprocessen tydligare visa om och hur Lidingö stad lidit någon skada av det som hänt, säger Johan Alfredson, Lidingös stadsjurist.

Konsulten nekar till att ha tagit emot mutor.

– Jag har absolut ingen skuld i det här. De har inte gjort något jobb åt mig, säger han.

Henrik Olsson Lilja som företräder en av de anställda på byggfirman är tveksam till att de åtalade kommer att fällas för brotten, eftersom det är gammalt och mutbeloppen låga. Även hans klient nekar till brott.

– Han har inte haft med det här att göra. Han säger att om det är fråga om bestickning så är det någon högre upp i organisationen som begått brottet, säger han.

Fakta

Brottet är grovt

Den som döms för grovt mutbrott eller grov bestickning kan få upp till sex års fängelse.

Enligt åtalet mot de tre männen anses deras misstänkta brott vara grovt bland annat eftersom värdet av mutorna varit betydande, brottsligheten utövats systematiskt och konsulten svikit sin uppgift som projektledare åt Lidingö stad.