Byggare klar till flyktingpaviljonger

Kommun har hittat en byggare till de planerade flyktingpaviljongerna.
Kommun har hittat en byggare till de planerade flyktingpaviljongerna.
Flyktingpaviljongerna på Enmans väg kommer allt närmare. Efter en misslyckad första upphandling har kommunen nu kommit överens med en byggare.

Danderyd behöver hitta bostäder åt de flyktingar som man ska ta emot under året. För att klara det planerar man att uppföra ett antal så kallade bostadspaviljonger på Enmans väg i Enebyberg.

Kommunens första ambition var att hyra paviljongerna av ett företag och fastighetsnämnden tilldelades 5,5 miljoner att investera i projektet.

Men intresset för att hyra ut paviljonger var svagt, däremot var flera intresserad av att sälja bostadspaviljonger till kommunen. Det uppger Kristina Åberg Nilsson, fastighetschef på Danderyds kommun.

– Vi kände av marknadsläget och många var intresserade av att sälja, säger hon.

Kommunfullmäktige beslutade därför att man skulle köpa och budgeten höjdes till 15 miljoner kronor.

En öppen upphandling genomfördes och två företag lade fram anbud. De underkändes dock på grund av formella fel. Istället genomförde kommunen en så kallad direktupphandling där de hörde av sig direkt till företag som tidigare visat intresse.

Kontrakt skrev med ett av de företag som lämnat in ett anbud i den öppna upphandlingen men som fått det underkänt på grund av ett formellt fel.

Efter flera turer ska det nu alltså vara klart att bygga. Tanken är att paviljongerna ska stå klara någon gång i sommar och inflyttningen blir väntas bli i slutet av sommaren alternativt tidigt under hösten.

Totalt rör det sig om 17 lägenheter, ettor och tvåor i olika storlekar. Bygglovet är på 10 år men om de kommer att vara i bruk så länge är osäkert.

– Det finns stora bostadsplaner i kommunen, det här är en tillfällig lösning, så fort vi får lägenheter kommer paviljongerna att tas bort, säger Kristin Åberg Nilsson.