Byggavfall dumpat i naturreservat – låg kvar i en månad

Avfall har dumpats vid Gömmarens naturreservat.
Asfaltrester, bråte och virke har dumpats i Gömmarens naturreservat.
Någon har dumpat asfalt och byggavfall i Gömmarens naturreservat.
Trots anmälan ligger skräpet kvar – en månad senare.
– Man blir beklämd och deprimerad, säger Anders Kingstedt som hittat bråten.

Anders Kingstedt och hans fru Monica bor i Fullersta och brukar ofta springa i Gömmarens naturreservat. Den 8 juli när de som vanligt var ute i skogen upptäckte de att bygg- och gatuavfall dumpats på en liten grusväg som går från Gömmarevägen till E4/Kungens kurva.

– Längs en sträcka på en till två kilometer ligger det olika typer av dumpningar på fyra-fem olika ställen. Det är asfaltrester, bråte och virke – sådant som kommer från renoveringsprojekt enligt min bedömning, säger Anders Kingstedt.

Jag blev riktigt förbannad

Anders Kingstedt

Anders Kingstedt fotograferade avfallet och gjorde en skadeanmälan via kommunens app. Dagen därpå ringde han för att följa upp anmälan och kommunen lovade att höra av sig.

Sommaren gick och Anders Kingstedt och hans fru åkte på semester. När de kom hem var de ute och sprang samma sträcka igen, den 6 augusti.

– Då upptäckte vi fler dumpningar och det som vi tidigare rapporterat in låg kvar där, så uppenbarligen hade kommunen inte gjort någonting alls på en månad, säger han.

Inte bara ett problem i Huddinge

Anders Kingstedt kontaktade återigen kommunen för att berätta att det blivit värre.

– Jag blev riktigt förbannad, både på de som har gjort det här och på kommunen. Man blir beklämd och deprimerad. Det här är fantastiska naturomåden och att behöva dyka på byggavfall i skogen – det är så otroligt trist, säger han.

I samband med händelsen lade han upp ett inlägg på Facebook som fick stor respons. Flera löparkompisar hörde av sig och berättade att de också sett byggavfall som dumpats naturen, bland annat i Vallentuna.

Avfall har dumpats vid Gömmarens naturreservat.

Efter en månad ligger avfallet fortfarande kvar på platsen. Foto: Anders Kingstedt

Naturskyddsföreningen bekräftar

Naturskyddsföreningen bekräftar att illegala dumpningar är ett problem i länet sedan flera år tillbaka.

– På vissa håll har man försökt mota det genom att sätta upp bommar och patrullera. För har det väl börjat dumpats någonstans, så tenderar det att fortsätta, säger Anders Tranberg, ordförande för Naturskyddsföreningen i Stockholm.

Att avfall, som ibland innehåller kemikalier, dumpas och kan ligga helt oskyddat i naturen är ett miljöproblem, menar han. Däremot kan han inte svara på om de illegala dumpningarna har ökat.

– Grundorsaken är väl att privatpersoner får lämna in avfall gratis på återvinningsstationer, men företag får betala en avgift. Då är det vissa som inte vill betala den avgiften och slänger det i naturen i stället.

Enligt Stockholm Vatten och Avfall får företag betala 600 kronor exklusive moms för varje besök på återvinningscentralerna.

Sådana här dumpningar är fullständigt hänsynslösa

Anders Ramqvist, chef på stadsmiljöavdelningen

”Kommunerna bör kolla”

För att få bukt med problemet anser Anders Tranberg att det bästa är om kommunerna själva håller koll och helst tar bort avfallet inom en vecka.

– Jag tror att man måste ha något register över vilka platser som är extra drabbade och sedan måste man åka dit och kontrollera regelbundet, säger Andreas Tranberg.

Avfall har dumpats vid Gömmarens naturreservat.

Avfallet ser ut att komma från en renovering. Foto: Anders Kingstedt

”Fullständigt hänsynslösa”

Anders Ramqvist, chef på stadsmiljöavdelningen i Huddinge kommun, känner inte till att avfall dumpats vid Gömmarens naturreservat.

– Jag har ingen information om det, men naturligtvis så blir jag väldigt intresserad av att ta reda på vad det här är och ska kolla upp hur vi har hanterat det, säger han.

Han förstår att folk reagerar på avfall i naturen och tycker att det är tråkigt att det sker.

– Jag tycker att sådana här dumpningar är fullständigt onödiga och fullständigt hänsynslösa. Svårigheten är att kommunen som sådan inte har någon kontroll över personerna som dumpar saker. Vi ligger alltid ett steg efter – det är vi som får plocka upp.

”En månad är lång tid”

Hur lång tid det tar för kommunen att städa upp efter en anmälan beror bland annat på vilken plats det rör sig om och ifall det finns risk för föroreningar.

– Ofta är inte en dumpning ett akutläge. Då gör man en prioritetsbedömning och det kan ta allt från en dag till två veckor.

Är det vanligt att det tar en månad?

– Det är nog lite ovanligt, men ibland så kan det ta längre tid under exempelvis ledigheter. Men en månad är lång tid, säger han.

Avfall har dumpats vid Gömmarens naturreservat.

Det är svårt för kommunen att förebygga dumpning. Foto: Anders Kingstedt

Svårt att helt stoppa dumpning

Anders Ramqvist, chef på stadsmiljöavdelningen i Huddinge kommun, uppger att situationen är svår att hantera och förebygga på ett bra sätt.

– Om man spärrar av begränsar man allmänhetens tillträde till ett naturreservat eller en genomfartsväg och det är ju väldigt tråkigt om en olaglig dumpning ska bidra till det.

Han säger att kommunen i stället försöker förebygga genom att informera och hålla koll i områdena.

– I naturreservaten har vi naturvårdsvakter som är ute och ronderar aktivt, men samtidigt är kommunen i sig ingen ordningsmakt, så vi har inga befogenheter att gripa folk.