ANNONS

Byggbolagets krav för att åtgärda fel: Stäng kritiska bloggen

west village Rissne Hannah Svensson skriver kritisk blogg om Småa och fuskbygget
Vi trivs jättebra här i området men man är ju rädd för vad som ska hända med huset, säger Hannah Svensson.
Hannah Svensson tröttnade på att inte få hjälp med alla de fel hon och hennes man hittade i det nybyggda radhuset i Rissne. Därför startade hon en blogg för att få ut sin kritik mot byggbolaget Småa.
Då kom bakslaget: stäng bloggen – annars fixar vi inga fel.
Nu planerar flera grannar att stämma Småa för mängder av fel som inte åtgärdats.
ANNONS

2017 köpte Hannah Svensson och hennes man ett radhus på ritning i Småas projektet West Village i Rissne. På slutbesiktningen förra sommaren fick de panik berättar hon, något som tidningen Byggindustrin var först med att rapportera om. 

– Det var så slarvigt byggt, vi visste inte var vi skulle ta vägen. Fog hade olika färger, lister var inte fastspikade och de hade målat över trasiga kakelplattor med färg. Trappan och tre trösklar var gula, inte vita. Väggarna var också buckliga av dåligt underarbete, säger hon.

west village Rissne Hannah Svensson skriver kritisk blogg om Småa och fuskbygget

Småas projekt West village längs Rissnelden består av 28 stadsradhus och 6 fristående villor. Foto: Maria Lilja

En vägg i badrummet på nedervåningen är sned, och i badrummet på övervåningen missade byggherren att familjen skulle ha dusch i stället för badkar, varför en stor golvbrunn nu är placerad framför handfatet, berättar hon.

– Och i vintras fungerade inte värmen som den skulle. Då var det i bland 17 grader och i bland 27 garder i vardagsrummet.

west village Rissne Hannah Svensson skriver kritisk blogg om Småa och fuskbygget

På flera ställen i huset syns långs sprickor i väggarna. Foto: Maria Lilja

Strul med duschen

Men det är inte bara Hannah och hennes man som har problem med sitt hus. En av deras grannar har filmat hur vattnet rinner ut ur duschen på grund av fel fall på badrumsgolvet. Duschdörren gick till en början inte heller att öppna då den slog i toalettsitsen.

ANNONS

Då svängde snickarna dörren inåt, men nu slår den istället i duschblandaren (se film).

”Stäng bloggen”

Det har även visat sig att toaletterna hemma hos Hannah har bakfall, så att det man spolar ner kommer upp igen efter ett par timmar berättar hon.

– Vi köpte huset för 6,1 miljoner och gjorde tillval för en kvarts miljon. Jag vet inte hur många gånger hantverkare varit här utan att något blivit bättre. Och nu känns det som Småa struntar i oss.

west village Rissne Hannah Svensson skriver kritisk blogg om Småa och fuskbygget

Byggarna missade att familjen skulle ha dusch, inte badkar, och en golvbrunn sitter nu inbyggd mitt i golvet. Foto: Maria Lilja

I frustration över att inte få hjälp med att rätta till felen startade Hannah i januari i år bloggen smaahus.se för att få ut sin kritik mot byggbolaget. Då kom nästa bakslag.

– Jag fick ett brev med beskedet att innan jag stänger bloggen kommer de inte att rätta till felen i huset. Det är så märkligt att de tror att de kan tysta mig och skrämmas på det här sättet. Jag har även skrivit i bloggen att jag ser fram emot att få skriva om de bra saker Småa gör – när de väl rättar till felen.

Stämmer Småa

Nu har Hannah och hennes man, ihop med ett antal andra familjer, bestämt sig för att stämma Småa för alla de fel som de hittat i sina nybyggda hus.

Magnus Altin på advokatfirman Safe företräder familjerna. Han vill dock inte kommentera ärendet närmare just nu.

”För närvarande pågår förhandlingar med Småa som är i sitt slutskede. Av det skälet måste jag tyvärr för närvarande få avstå att ge ytterligare kommentarer till det att vi träffat ett avtal eller till det att vi avbrutit förhandlingen”, skriver han i ett mejl till Mitt i.

west village Rissne Hannah Svensson skriver kritisk blogg om Småa och fuskbygget

Familjen flyttade in i augusti i fjol och har sedan dess kämpat för att få alla fel åtgärdade. Foto: Maria Lilja

– Vi är beredda att ta det här långt. Vi trivs jättebra här i området men man är ju rädd för vilka kostnader som kommer i framtiden och vad som ska hända med huset, säger Hannah.

”Skapar oro och dåligt rykte”

Småa svarar att de anser att Hannah skapar en ”oro och ett dåligt rykte för hela området” genom sin blogg, och att de därför bett henne ta ner den.

–  Hannah har valt att föra sin talan genom ett juridiskt ombud och lägga ut sitt missnöje på nätet, vilket  i sig skapar oro och ett dåligt rykte för hela området. Det påverkar i slutändan henne själv, hennes grannar och vår möjlighet att bemöta hennes behov och kritik vilket vi självklart tycker är olyckligt och svårarbetat. Vi vill hellre se en konstruktiv dialog med pragmatiskt arbetssätt framåt, svarar Christina Wilhelmsson, marknadschef, via mail.

Skapar oro och ett dåligt rykte för hela området.

Småa om Hannahs blogginlägg

Flera kunder upplever att radhusen inte håller den standard som var utlovad. Vilket ansvar anser ni er ha för att åtgärda de fel som de boende anmält?

– Vi har fullt ansvar och är angelägna om att göra rätt för oss och leverera det som finns avtalat mellan oss och kunden.

west village Rissne Hannah Svensson skriver kritisk blogg om Småa och fuskbygget

Småa vill att Hannah nu stänger ner sin kritiska blogg för att hon ska få hjälp att åtgärda felen i huset. Foto: Maria Lilja

Hur lång tid bör det ta att få dessa fel åtgärdade?

– Det ska inte behöva ta tid att få fel åtgärdade. Vår ambition är alltid att ha noll fel i det hus som vi levererar. Vi gör en så kallad En- månadssyn, där vi återkommer till kunden efter inflyttning för att se om något bör justeras eller bättras som inte upptäcktes vid slutbesiktningen, t ex sprickor i väggarna som uppstår när stommen är av trä och husen rör på sig. Därefter gör vi en så kallad garantibesiktning efter två år och åtgärdar de fel som uppstått i husen. En dialog förs i dagsläget med kunderna för att hitta en gemensam väg.

Är ni själva nöjda med projektet som det ser ut i dag?

– Så länge vi har missnöjda kunder kan vi självklart inte känna oss nöjda med projektet i sin helhet. Dock tycker vi projektet är ett mycket fint exempel på god arkitektur och god boendemiljö och är övertygade om att vi och våra kunder kommer känna sig nöjda i sin helhet när vi löst de sista detaljerna inom kort.

I veckan var Hannah på ett möte med Alms vice VD, vilka äger Småa, och har nu fått besked att företaget ska se över deras hus på nytt.

– Inget är ännu påskrivet och hur många besiktningar man än gör, så återstår ju felen i huset. Men det känns trovärdigt att beskedet nu kom från högsta ledningen, säger hon.

Fakta

West Village

West Village Rissne betsår av 28 stadsradhus i två eller tre plan samt 6 fristående villor i tre plan.

Husen varierar mellan 129 – 188 kvadratmeter och har 4-7 rum.

Arkitekt är Andersson & Arfwedson Arkitekter och Topia Landskapsarkitekter.

 

 

Källa: Småa