ANNONS

Byggboom får hantverkarna att gå på knäna

Just nu vill många att Tommy Jörgensen ska utföra byggjobb hos dem, men han är rädd att förfrågningarna minskar nästa år.
Just nu vill många att Tommy Jörgensen ska utföra byggjobb hos dem, men han är rädd att förfrågningarna minskar nästa år.
Tommy Jörgensen har fullspäckade dagar, här läggs grunden till en altan i Tullinge.
Tommy Jörgensen har fullspäckade dagar, här läggs grunden till en altan i Tullinge.
Hotet om sänkt rot-avdrag har fått fart på byggbranschen. Många Botkyrkabor vill hinna bygga innan nyår, men får ofta till svar att hantverkarna är fullbokade och tvingas tacka nej till jobb.
ANNONS

– Det är kaos. Alla är uppbokade på grund av ruschen och folk vill få det gjort innan avdraget sänks, konstaterar Liiban Shariif i Tullinge som nästan gett upp hoppet om att hitta en hantverkare i Botkyrka i år.

Han vill renovera sitt kök innan årsskiftet eftersom regeringen planerar att sänka rot-avdraget som inneburit att villa- och bostadsägare kunnat göra ett skatteavdrag på hantverkstjänster med halva priset. Liiban Shariif har använt avdraget för att renovera badrummet tidigare men nu ser det ut som att han får bita i det sura äpplet och i stället bara dra av 30 procent för tjänsterna efter nyår.

– Jag måste renovera och har inget val, men det blir dyrare, säger Liiban Shariif.

Det stora antalet bygglovsansökningar vittnar om ruschen. Fram till den sista oktober i år har kommunen registrerat 409 nyinkomna ansökningar om bygglov, nästan 100 fler än samma period förra året.

Byggföretaget Toppreno AB i Tumba har varit i verksamma i tio år. Ägaren Mike Hamidy berättar att kunderna verkligen nappat på rot och att förfrågningarna tagit extra fart sedan sensommaren. Och Tommy Jörgensen som äger byggföretaget Bygginsats i Tullinge med fyra anställda berättar att förfrågningarna ökat rejält under de senaste två månaderna. Uppdragen är blandade men mycket handlar om dyrare jobb som fasader, badrum och kök.

– Skillnaden nu är att fler har bråttom. Vi får tacka nej eftersom vi är uppbokade fram till årsskiftet, säger Tommy Jörgensen som inte vågar inte anställa mer personal trots att affärerna går bra.

Det finns en oro i branschen och Ola Månsson, vd på Sveriges byggföretag, är kritisk till den planerade sänkningen. Han berättar att många företag har anställt personal tack vare rot och organisationen räknar på att tusentals personer kan förlora sina jobb.

– De små jobben blir lättare att köpa svart och då drabbas våra medlemmar. Hantverkarna som jobbar tycker det är obehagligt att få frågan ”det här jobbet kanske du kan göra utan kvitto”. Men man gör en stor tavla om man köper av icke seriösa aktörer som inte fakturerar korrekt, säger Ola Månsson.

Bygginsats har redan fått förfrågningar om att utföra svartjobb – som man tackat nej till.

ANNONS

– Men det är det här man är rädd för om man lyssnar till hantverkarna och många säger välkommen tillbaka svartjobb, men jag hoppas att det inte blir så, säger Tommy Jörgensen.

Han är rädd för att fler personer nu kommer att dra sig för att anlita hantverkare.

– Det som är tråkigt är att jag tror att vanliga medelsvensson kommer att göra mindre jobb eftersom kostnaden blir dyrare för dem, säger Tommy Jörgensen.

jag tror att vanliga medelsvensson kommer att göra mindre jobb

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.