ANNONS

Byggboom väntar i Vaxholm

De kommande 15 åren väntas Vaxholm bygga minst 1000 nya bostäder. Ett exempel är här vid Pålsundssstrand där bygget för 16 parhus har påbörjats.
De kommande 15 åren väntas Vaxholm bygga minst 1000 nya bostäder. Ett exempel är här vid Pålsundssstrand där bygget för 16 parhus har påbörjats.
Över tusen nya bostäder och upp till 16 000 invånare. Så kan Vaxholm se ut år 2030.

Kritikerna varnar för att skärgårdsidyllen försvinner, men det förnekar Lars Lindgren (M).

– Det här blir aldrig ett Hammarby sjöstad, säger han.
ANNONS

Resarö, Vaxön, Kullö och Rindö.

Hela Vaxholm står inför en befolkningsutveckling. Om 15 år, 2030, väntas kommunen ha uppemot 16 000 invånare, mot dagens drygt 11 000.

Fram tills dess kan över tusen nya bostäder byggas och flera hundra fritidshus blir året-runtbostäder.

Kommunen framhåller att utvecklingen är nödvändig. Fler invånare ger ökade skatteintäkter, vilket krävs för att bygga nya skolor och äldreboenden, enligt kommunalrådet Lars Lindgren (M). Även servicen och kollektivtrafiken kan bli bättre om vi bli fler, resonerar han.

– I dag handlas varannan matkasse utanför Vaxholm. Servicen måste bli bättre och skatteunderlaget behövs för att göra stora investeringar, säger han.

Många invånare är intresserade över hur kommunen ska utvecklas. Det märktes inte minst i torsdags kväll, när drygt 250 invånare kom till Norrbergsskolans aula för att lyssna till flera föreningarnas syn på byggplanerna, då kommunen inte deltog på mötet.

Mötet gick under parollen ”Vaxholm – från skärgårdsstad till sjöstad?” och en de som talade var Stephan Fickler från Byggnadsvårdsföreningen.

– Vaxholm står inför en stor exploatering. Kommunen är nog tvungna att bygga bostäder, men det måste ske så att man bevarar Vaxholms karaktär, ansåg han.

En av åhörarna var Resaröbon Monika Kotva.

ANNONS

– Jag är djupt oroad. Jag ser inte hur vi kan bli 16 000 invånare utan att förstöra skärgårdskaraktären och naturen. Fler invånare betyder också mer problem med parkeringsplatser och trafik på väg 274, säger hon.

Även flera politiker opponerar sig mot byggtakten. En av dem är Lars Sjöblom (S).

– Vi kan inte bygga så här mycket innan vi har infrastrukturen klar. Det behövs skolor och det kommer att bli kaos i trafiken, befarar han.

Men Lars Lindgren (M) är inte oroad. Enligt honom kommer kommunen att ta hänsyn till trafiksituationen och till exempel bygga ut färjetrafiken i den takt som behövs.

– Det här blir aldrig ett Hammarby sjöstad. Det är bara skrämselpropaganda. Vi ska bygga nära kollektivtrafiken och fortsätta vara en småstad, säger han.

Under torsdagens möte röstade invånarna för att arrangörerna ska skriva ett förslag till kommunen, om att Vaxholm bör lägga 200 000 kronor på att göra en kulturinvetering som ska ligga till grund för byggplanerna.

Fakta

Här kan det byggas i framtiden:

Bostadsbyggen har påbörjats vid Pålsundstrand, Östra Kullö och Skutvikshagen.

Här finns planer på att eventuellt bygga bostäder i framtiden:

Norrberget, Johannesberg, Petersberg, Timmermansvägen, fastigheten ”landstinget” och ”kulan”

På Resarö planeras mellan 50-70 bostäder på Storäng.

Även drygt 600 bostäder planeras på Rindö.