ANNONS

Bygget förpestar luften – Görans lägenhet fylld av byggdamm

Göran Tronelius bor nära bygget vid Nacka Kommunalhus. Han besväras av byggdamm samt asbestsanering.
Från sin balkong ser Göran Tronelius ut över byggarbetsplatsen på andra sidan Värmdövägen
Göran Tronelius bor i en lägenhet vid Värmdövägen. På andra sidan vägen är det en byggarbetsplats, där borr- och sprängarbeten pågår.
Göran har synpunkter på hur arbetet går till:
– Man borde inte blåsa ut finmalet berg rätt ut i luften.
ANNONS

Mitt emot flerfamiljshuset som Göran Tronelius bor i, byggs ett nytt bostadskvarter, en del av det stora projektet Nacka bygger stad. Borr- och sprängarbeten pågår för att kunna bygga flerbostadshus på platsen, som ligger mellan Nacka stadshus och Nacka forum.

I Göran Tronelius lägenhet känns att luften är mättad med partiklar.

Göran Tronelius, Nacka, drabbad av byggdamm

Göran Tronelius har en maskin försedd med munmask som hjälper honom att andas när han sover. Maskinen har Göran haft sedan tidigare och har inte med byggarbetena att göra. Men maskinens filter (bilden till höger) avslöjar enligt Göran spår av byggarbetena i form av partiklar filtret fångar upp nattetid. Det vänstra filtret är två veckor gammalt, det högra är oanvänt.

Göran har sedan tidigare andningsbesvär och på nätterna har han via en munmask hjälp av en maskin med att andas. Filtret i maskinen har snabbt blivit smutsigt efter att byggarbetena på andra sidan gatan började.

Han visar upp ett filter han bytte för två veckor sedan.

– Vintertid kan färgen på filtret var svart, sommartid är filtret gråare till färgen.

När Göran och hans hustru nyligen kom hem från en semesterresa till fjällen kände han hur tjock luften i lägenheten var, jämfört med i fjällvärlden. Göran satte sig direkt att skriva ett mejl till kommunen, mitt i natten.

Göran Tronelius bor nära bygget vid Nacka Kommunalhus. Han besväras av byggdamm samt asbestsanering.

I området som ska bebyggas, korsningen Värmdövägen och Vikdalsvägen, pågår borr- och sprängarbeten. Enligt grannar går arbetet till på ett vis som kan ifrågasättas. I bakgrunden syns Nacka stadshus.

Exploateringsverksamheten i Nacka kommun skrev ett svar till Göran, ett svar som skickades internt inom kommunen och som Mitt i tagit del av men som aldrig nådde Göran.

ANNONS

I svaret står att en tankbil vattnar vägarna i området två gånger i veckan för att förhindra damm, att entreprenören även har flera vattenspridare för ”kontinuerlig dammbekämpning”, och att borriggarna alla är utrustade med centraldammsugare med uppsamlingskärl för borrdammet. Entreprenören bevattnar även berget när borrning pågår. Och mätningar görs för att mäta luftens partikelhalt så att tillåtna nivåer inte överskrids.

För Göran känns åtgärderna inte tillräckliga. Han tycker att mer borde göras för att fånga upp byggdammet.

– Man borde inte blåsa ut finmalet berg rätt ut i luften.

Det förekommer även att sprängarbeten på byggarbetsplatsen sker på andra tiden än som informerats om, klockan 10,12 och 14:

– Rätt var det är smäller det klockan 15.

Asbestsanering i Nacka

Personal arbetade under några dagar med asbestsanering i en gammal däckverkstad på byggområdet

På byggarbetsplatsen har det förekommit asbestsanering. Det var i samband med rivningen av en tidigare däckverkstad i området.

– Man såg att de som jobbade med saneringen var väldigt försiktiga, säger Göran, och undrar om det finns anledning att känna oro för att även asbestpartiklar hamnat i luften.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.