ANNONS

Råttor byggde bo i bil – skapade kortslutning

Trivs i garaget.
Trivs i garaget.
En Solnabo fick ovälkomna gäster i sin bil i Huvudsta. De snaskade på kablar, boade in sig i motorn – och skapade kortslutning.
Det är inte första gången som gnagare förstör bilar i området.
ANNONS

Det var i vintras som bilägaren, med parkeringsplats i ett garage i Huvudsta, gjorde den trista upptäckten.

Råttor hade då tuggat sönder motorhuvsmattan, snaskat på kablar och orsakat kortslutning i generatorn. De svansförsedda små marodörerna hade också förstört bilbatteriet.

Enligt en skadeanmälan som mannen gjorde i anslutning till upptäckten har garaget länge haft problem med råttor i anslutning till parkeringsplatserna. Han hävdar att han informerat kommunen flera gånger om problemet.

Andra gången på kort tid

Det här är inte första gången råttor flyttar in i bilar i området, senast i mars berättade Mitt i Solna om en liknande händelse. Då hade Huvudstabon Satu Toivanens bil motorhuven full av råttbajs.

I det nu aktuella fallet begärde mannen att Solna kommun skulle ersätta honom för de reparationer han låtit göra i bilen till följd av råttattacken, till en kostnad av 6 100 kronor. Staden har misskött sitt ansvar att bekämpa råttbeståndet och hålla rent, motiverar bilägaren saken.

”Jag anser att Solna kommun har ansvaret för att detta skall åtgärdas, då detta inte har skett kan alltså råttorna lugnt bo kvar och föröka sig, med resultat att dom tar sig in i motorutrymmet och förstör för stor kostnad”, skriver han.

Men Solna stads försäkringsombud håller inte med. I ett svar till anmälaren skriver man att staden ökat sina renhållningsinsatser och satt upp 100 nya papperskorgar som utformats så att råttor inte kan få tag i innehållet.

ANNONS

Personal från tekniska förvaltningen har också varit på plats vid garaget i Huvudsta och informerat boende om att inte hänga ut talgbollar som kan ramla ned och locka råttor, står i svaret.

Sammanfattningsvis anser försäkringsbolaget att Solna stad inte kan anses ansvarig för skadan som råttinvasionen i bilmotorn orsakat.

”Extremt mycket råttor i Solna”

Satu Toivanen, som inte ansökte om skadestånd hos kommunen, är uppgiven när Mitt i ringer upp ett par månader efter råttinvasionen i hennes bil.

– Jag kan inte göra något, det är extremt mycket råttor i Solna och jag måste ju parkera någonstans. Jag har aldrig mat i bilen, men jag kan ju inte ha en råttfälla i motorhuven, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.