ANNONS

Bygge polisanmält efter sprängning

I Farsta strandskog finns fridlysta arter som snok, groda och padda, liksom flera värdefulla ekar. Naturskyddsföreningen befarar att stenraset kan ha skadat deras livsmiljö. Bilden visar hur det såg ut efter raset innan snön kom.
I Farsta strandskog finns fridlysta arter som snok, groda och padda, liksom flera värdefulla ekar. Naturskyddsföreningen befarar att stenraset kan ha skadat deras livsmiljö. Bilden visar hur det såg ut efter raset innan snön kom.
Trots protestlistor och överklaganden från naturvänner fick bolaget tillstånd att bygga sina 23 radhuslägenheter, med det lockande namnet Magelungsterrassen.
Trots protestlistor och överklaganden från naturvänner fick bolaget tillstånd att bygga sina 23 radhuslägenheter, med det lockande namnet Magelungsterrassen.
Naturskyddsföreningen har polisanmält byggbolaget Åke Sundvall.

Vid sprängning inför bygget av exklusiva terrassradhus har massor av stora stenblock rasat ner i känsliga Farsta strandskog.
ANNONS

Det var kontroversiellt redan på papperet: att bygga radhus i den ekologiskt känsliga skogsslänten nedanför Ullerudsbacken.

Nu är spaden i marken. Och man kan lugnt säga att byggherren Åke Sundvall fått en dålig start. I samband med sprängning har flera ton sten rasat utanför byggtomten – rakt ner i den del av skogsbacken som skulle bevaras. Detta har fått Naturskyddsföreningen att koppla in både kommunen och polisen.

– Det här är ett grovt övertramp på naturen. När det byggs så mycket i Stockholm är det viktigt att man inte går utanför de områden där man har fått tillstånd att bygga, säger Anders Tranberg, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Stockholm.

Naturskyddsföreningen listar flera punkter där de menar att byggbolaget slarvat.

Det handlar bland annat om att träd ska ha fått skador på stammarna, och att stängsel har saknats runt delar av byggarbetsplatsen.

– Allmänheten har kunnat komma till skada, hävdar Anders Tranberg och visar ett foto på stenblock som rullat ända ner till promenadvägen.

Exploateringskontoret och stadsbyggnadskontoret delar bedömningen att byggbolaget har brutit mot flera gällande regler.

– Det står i exploateringsavtalet att de ska hålla sig inom sin fastighet och det har de inte gjort, säger Kamilla Karlsson på exploateringskontoret.

Den här veckan planerar staden ett möte med byggherren på plats i Farsta strand. Om värdefulla träd har skadats, eller om byggbolaget inte röjer undan sprängstenen inom rimlig tid, kan det bli aktuellt med vite.

ANNONS

Mattias Cegrell, projektledare på Åke Sundvall, medger att fel har begåtts. Men han menar också att byggtomtens läge gör arbetet ovanligt komplicerat.

– Jag skulle inte säga att vi har klantat oss. Det är en väldigt brant tomt som är svår att spränga och schakta, säger han.

Varför hägnade ni inte in hela arbetsplatsen från början?

– Det besked jag fått från vår produktionsledning är att en del av terrängen har varit svår att stängsla in. Men det har vi åtgärdat nu.

Är det inte grundläggande att man spärrar av innan man spränger?

– Området har varit avspärrat med vakter där stängsel saknats, så det har aldrig har varit någon fara för tredje man.

På uppmaning från Stockholms stad har byggbolaget nu klätt in vissa av träden i området med skyddande plankor och börjat frakta undan de nedrasade stenarna.

Hur ser du på att Naturskyddsföreningen har polisanmält er?

– Det finns ju en grupp människor som har varit väldigt kritiska mot det här projektet från början. De granskar oss med lupp. Men det är väl fair, bara de är korrekta i sin rapportering.

Enligt uppgift till Mitt i kommer polisanmälan att utredas som allmänfarlig vårdslöshet.

Anders Tranberg från Naturskyddsföreningen anser att byggslarvet är ett över­tramp på naturen och ville aldrig att byggplanerna skulle godkännas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.