Byggen, bostäder och krogar

Dags att säga farväl till 2016. Men innan det är dags att korka upp champagnen gör vi en återblick på det vi berättat om under ett år när stadsdelen bokstavligen ändrat utseende. Odenplan är färdig, så när som på pendeltåget. Hagastaden börjar ta form och nere i City pågår en omvandling som alla inte är överens om.
Att förändringarna engagerar både oss som bor i Vasastan och alla andra stockholmare märker vi på alla samtal och kommentarer vi får av er läsare. Vi lovar att det blir ännu mer att prata om nästa år!

 

Christian Svensson och Henrik Jansson lägger sista handen vid den gravade anden på Le Nom.

Christian Svensson och Henrik Jansson lägger sista handen vid den gravade anden på Le Nom.

Det här är Christian Svensson och Henrik Jansson i köket på Le Nom. Den och alla andra krogar som trängs längs Roslagsgatan berättade vi om i januari. Den tidigare sömniga gatan har blivit Vasastans nya krogstråk, ungefär som Rörstrandsgatan på 90-talet, sa en av de krögare vi intervjuade. Och de blir bara fler som söker sig till vår stadsdel där spännvidden hela tiden ökar. Sunkhaken i Sibirien finns i och för sig kvar, men numera finns allt fler gastronomiskt nyskapande ställen att söka sig till som samtidigt är spännande sociala mötesplatser. Det blir spännande att vad nästa krogår ska ge oss.

Webbraketerna – det här har blivit mest läst på nätet

Nobel center Blasieholmen

Nobel center Blasieholmen

”Nobelhuset klubbat i exploateringsnämnden”. 
Som bekant har planerna på att bygga ett Nobel Center på Blasieholmen gett upphov till livlig debatt. Projektet väcker starka känslor, vilket vi ser på att många läser det vi skriver om det. Den här artikeln är bara en av många i ämnet och vi märker att många följer det som händer med stort intresse.

svart-backe

”Det är en svart backe helt klart”
När det föll närmare en halvmeter snö över stan i november passade Felix Lundin på att åka skidor utför Observatoriekullen. Hans bedömning som erfaren åkare i Alperna var att backen vid bibblan är brantare än många svarta pister. Dock betydligt kortare.

GG grand hotel

”Vinare för 120 000 stals ur Grands vinkällare”
Ur Grand hôtels vinkällare försvann förra året en flaska röd bourgogne Domaine Romanée-Conti Grand Cru från 2005. Flaskan värderas till 120 000 kronor och i våras åtalades en tidigare anställd för att ha stulit den. En vecka före jul friades han. Målet är överklagat.

Spåkulan
Det byggs just nu för högtryck i stan, vilket vi ser både nere i City och i Hagastaden. Och att byggen och bostäder kommer att vara det vi pratar om även nästa år är ingen högoddsare. 2017 sker de första inflyttningarna i Hagastaden och det blir intressant att följa hur den tar form. Men hur går det med bostadsmarknaden när räntorna stiger och konjunkturen vänder?

På tapeten i Vasastan 2016

Några ämnen återkom vi ofta till under året som gick.

Skolor och idrottshallar

Vi blir hela tiden fler och trenden att bo kvar i stan när man fått barn fortsätter. Det gör behovet av nya skolor stort och staden jobbar för högtryck med att hitta lämpliga lokaler.
Men uppgiften är inte helt enkel. Det blir ofta fråga om att förtäta, så som blir fallet när Vasa real och förskolan Resedan byggs ut. Skolgården blir då mindre vilket staden försöker kompensera med en ny takterrass.
Observatorielundens skola ligger i dag utspridd på tre adresser. 2018 öppnar en enhet till i ett av lamellhusen bakom Stadsbiblioteket. Rödabergsskolan byggs också ut. Den får en ny och fullstor idrottshall, till glädje för alla i Vasastan som till skillnad från alla andra stadsdelar ännu inte har någon sådan. Och så blir det en ny skola vid Wenner-Green center. Men lite synd är det att de gamla högskolebyggnaderna vid Spökparken blir lyxbostäder. De hade passat bättre som skolor.
Odenplan tar form.
Odenplan är Vasastans hjärta och i år har vi haft ovanligt många anledningar att berätta om vad som händer där. I mars handlade det om att den nya stenläggningen redan 2018 skulle rivas upp igen, efter åratal av byggstök på platsen. Skälet var att tunnelbanans gula linje skulle byggas mot Solna och behövde en perrong till. I juni kom landstinget dock på andra tankar, så det hotet är avvärjt.
I maj besökte vi den nya tunnelbanestationen, vars soltrappa börjat bli ett sorgebarn eftersom SL spärrat av den av säkerhetsskäl. Sedan trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) pratat ihop sig kom det upp ett provisoriskt staket och soltrappan kunde öppna. Staketet är förresten kvar ännu.
I september handlade det om att cyklar inte får följa med på Citypendeln. En försämring mot i dag, när det går bra från Karlberg. Kristoffer Tamsons har sagt att han ska se på frågan. Än är den inte löst.

Citybyggen
Året har också präglats av att City ömsar skinn. Runt Sergels torg är det råddigt. Glasobelisken renoveras, rondellen är uppgrävd och trafiken omledd. Byggkranarna står just nu tätt på nedre Norrmalm. Fler ska det bli.
Kapitalstarka fastighetsbolag trycker på för att få genomföra sina projekt. Många gånger vill de riva fullt fungerande hus för att bygga nya och högre. Apple vill bygga flaggskeppsbutik i Kungsträdgården, ett projekt som fått fler än en att sätta kaffet i halsen.
Gallerian byggs om, får mer kontorsyta och två hotell. Ambitionen är att Brunkebergstorg, en gång en pärla i Klara, ska bli en mötesplats för stockholmarna igen. Och fastighetsägarna talar nu om att Malmskillnadsgatan ska bli trivsam.
Nya bostäder, i synnerhet överkomliga sådana, har det hittills varit ont om. Men om några år växer en ny stadsdel fram när det byggs ovanpå järnvägsspåren vid Centralen.

Till sist…

blir det intressant att se hur alla nybyggen och rivningar kommer att påverka stockholmspolitiken nästa år. Klart är att omdaningen av stan, inte minst Vasastan och City, väcker känslor och att det finns en opinion bland stockholmare som tycker att den kunde skötas bättre. Ibland med välgrundande argument, ibland verkar de principiellt vara emot all förändring.
Men vad ska de rösta på? Det gamla Stockholmspartiet, pålitliga nejsägare, finns inte kvar i Stadshuset. Kommer de tillbaka? Eller bildas ett nytt parti för dem som vill bevara det gamla inför nästa val? Framtiden får utvisa hur det går, men lite förvånande är det kanske att inte politikerna exploaterar den passion som tycks finnas i väljarkåren i bygg- och bevarandefrågor. Se bara på de stora skaror som samlats för att demonstrera mot Nobelcentret.