Nu bygger Hammarby nya klubbhuset i Årsta

Arnór Smárason driver bollen på Årsta IP. I veckan flyttar han och lagkompisarna.
Arnór Smárason driver bollen på Årsta IP. I veckan flyttar han och lagkompisarna.
Nu börjar bygget av Hammarby Fotbolls nya klubbhus på Årsta IP. I morgon onsdag flyttar spelare och ledare till Tele2 Arena.

I stället för vristskott och inkast väntar trädröjning och sprängning på Årsta IP. Nu startar bygget av Hammarbys nya klubbhus.

– Den här veckan ska man röja träd och nästa vecka börjar man spränga. Huset byggs på distans i Jönköping någonstans och kommer sedan monteras ner och byggas upp igen på Årsta IP, säger Axel Pershagen.

”Flyttar rubbet”

I morgon onsdag flyttar alltså laget.

– Vi flyttar rubbet. Vi har vårt omklädningsrum och förrådsutrymmen på Tele2 som vi använder på matcherna. Vi har också fått en riktigt bra matsal där vår husmor Yvonne (Werner) sköter allting, säger Axel Pershagen.

Träningarna kommer till en början att alternera mellan fotbollstältet på Nacka IP och Tele2 Arena.

– När det blir lite varmare kommer vi förhoppningsvis också att träna en del på Hammarby IP. Det kommer nog vara rätt härligt att träna mitt på Söder när solen skiner, säger Axel Pershagen.

Tele2 Arena.

Lyft för klubben

Enligt Axel Pershagen kommer det nya klubbhuset bli ett stort lyft för klubben.

– Det betyder enormt mycket för spelare och ledare att få moderna fastigheter och schyssta omklädningsrum. Alla sådana detaljer är daterade på Årsta IP – det håller inte för elitfotboll på Hammarbys nivå 2018, säger Axel Pershagen.

All verksamhet på en plats

En annan fördel är att klubben kan samla sin verksamhet på en plats.

– Just nu sitter kanslitet vid Bolidenplan och den sportsliga verksamheten på Årsta.  I dag mejlar man varandra om allt från strul med lägenheter till p-böter. Bara att spelarna kan få ett ansikte på den som betalar lönen gör att man kommer få större förståelse för varandra, säger Axel Pershagen.

Fakta

Kostar uppåt 40 miljoner

Hammarby Fotbolls nya klubbhus kommer att vara 2000 kvadratmeter stort och byggas i två våningsplan. Det kommer att rymma omklädningsrum både för A-lag och akademilag, gym, kontor, kök och matsal.

Bygget, inklusive markarbeten och nya parkeringar, beräknas kosta 35-40 miljoner kronor.

Klubben finansierar klubbhuset genom egna pengar, banklån och gåvor från supportrar och sponsorer.

Den 6 mars hade klubben tagit emot närmare 5,5 miljoner kronor i gåvor för projektet.

Bygget beräknas vara färdigt i augusti eller i början av september.

Källa: Hammarby Fotboll