Bygget kan knäcka krogen

Käppala sushi och thai förlorar kunder under den tid det tar att bygga om Lidingöbanan – nu hotar konkurs.
Käppala sushi och thai förlorar kunder under den tid det tar att bygga om Lidingöbanan – nu hotar konkurs.
Restaurangen Käppala sushi och thai hade mellan 70 och 90 kunder per kväll tidigare, men sedan parkeringen blev byggarbetsplats har mer än hälften försvunnit. Nu oroar sig ägaren Yuan Fan Hong för konkurs.

Restaurangen ligger i gamla Käppala stationshus, alldeles vid Käppala station där Lidingöbanan stannade tidigare. Nu har i stället ersättningsbussen hållplats mitt emot.

Kort efter att renoveringen av Lidingöbanan satte i gång förvandlades området runt restaurangen till en byggarbetsplats med inhägnader och grushögar. Plätten där kunderna brukade parkera sina bilar är omringad av gallerstängsel och det är svårt för matleveranser att ta sig fram till restaurangen. För närvarande kommer det bara omkring 20–30 kunder per kväll och köper mat för avhämtning.

– Det är många som ringer hit och frågar om vi verkligen har öppet för det ser ju stängt ut. Och kunderna har ingenstans att parkera längre, jag tror att det är det som gör att det är så många som har slutat komma hit, säger ägaren Yuan Fan Hong, som tog över restaurangen för ett och ett halvt år sedan.

Han betonar att det är bra att Lidingöbanan byggs om, men han är orolig och tror att om avspärrningarna är kvar länge, kan det vara slutet för restaurangen. SL kompenserar med 25 procent av hyran, alltså 1 500 kronor i månaden, men Yuan Fan Hong säger att restaurangen nu förlorar mer än så varje dag. Han har fått besked om att byggarbetet troligtvis ska vara klart i november, men det är inte säkert att det blir så.

– Det är kris för oss redan och jag är inte säker på att vi klarar oss till november om inte kunderna kommer tillbaka. Fortsätter det så här går vi i konkurs, säger han.

Enligt SL är området avstängt av säkerhetsskäl på grund av ombyggnaden och hyresgäster som påverkas har erbjudits att flytta tillfälligt. Man hoppas kunna ta bort avspärrningarna i november men kan inte lova något. Käppala sushi och thai kommer dessutom inom kort att få vattnet avstängt på grund av bygget.

– Det är ett knepigt läge och vi försöker hjälpa till med reducerad hyra och gratis annonsering för restaurangen, säger Lovisa Åbom, pressinformatör.

Men omfattningen av bygget var svår för krögaren att förutse:

– De var här och visade ritningar över området under ombyggnaden men det var svårt att föreställa sig hur det skulle se ut i verkligheten, säger Yuan Fan Hong.

Käppala sushi och thai har tre anställda på heltid och en på deltid. I nuläget skulle det räcka mer än väl med två men Yuan Fan Hong vill inte säga upp någon.

– Dels är det inte schysst att göra det och dels är det svårt att hitta personal. Jag hoppas att arbetet blir klart så snabbt som möjligt och att kunderna återvänder, vi har ju öppet som vanligt, säger han.

Fakta

Direktlinje in till city skapas

Den 21 juni startade arbetet med moderniseringen av Lidingöbanan.

Under byggtiden går ersättningsbussarna 21L och 21X.

Med en ihopkoppling med Spårväg City i Ropsten ska ett sammanhängande trafiksystem skapas där det blir möjligt att åka från Lidingö till centrala Stockholm utan byte.

För att minska risken för förseningar till följd av ihopkopplingen bygger man ytterligare dubbelspårssträckor på Lidingöbanan.

Källa: landstinget