Bygget kan tvinga 70 barn att sluta

”Att ställa om en hel verksamhet på kort tid är svårt. Antagligen kommer våra duktiga spelare gå vidare till andra klubbar”, säger Tor-Gunnar Morskogen, tränare i IFK Lidingö BMK.
”Att ställa om en hel verksamhet på kort tid är svårt. Antagligen kommer våra duktiga spelare gå vidare till andra klubbar”, säger Tor-Gunnar Morskogen, tränare i IFK Lidingö BMK.
Ett 70-tal ungdomar kan tvingas sluta med badminton. Orsaken är att Tennisstadion på Östermalm ska bygga om fem badminton­banor – till en tennisbana.

Beskedet om att banorna försvinner har skakat om föreningarna som brukar träna badminton i Tennisstadion på Fiskartorpsvägen. Svenska badmintonförbundet, klubbar och motionärer har vädjat till hallägarna att vänta med ombyggnaden.

IFK Lidingö har all sin verksamhet på Tennisstadion. Beskedet tvingar sannolikt flera av klubbens 70 ungdomar att sluta.

– De flesta kommer nog att lägga av. Vuxna kan ta bilen och åka någon annanstans men det går inte för ungdomar. Det är tragiskt, säger Per Lindau, styrelseledamot i IFK Lidingö BMK.

Eventuellt läggs klubben ned.

– Vi för diskussioner med Stockholms stad och Lidingö kommun om att försöka komma ut i olika gympasalar. Men det ser väldigt illa ut, säger Per Lindau.

Tennisstadion på Fiskartorpsvägen byggde 1999 om två tennisbanor till tio badmintonbanor. Det skedde i samband med att badmintonhallen på Lidingövägen lades ned och Stockholms badmintonförbund skrev ett avtal med ägarna om att kunna spela badminton i tio år på anläggningen.

Två gånger har antalet badmintonbanor bantats. I dag finns sex banor kvar.

”Vid dessa tillfällen har diskussioner skett med Badmintonförbundet och även de större klubbarna. Stockholms badmintonförbund har inte visat något intresse för att förlänga det avtal som skrevs 1999”, skriver hall­ägaren Fredrik Brännvall i ett mejl till Mitt i.

Trots protesterna är det enligt ägarna inte aktuellt att skjuta upp ombyggnaden.

”Vi har då meddelat i så god tid som möjligt. Vi är ett litet familjeföretag så våra beslutsprocesser är nog lite snabbare, och måste vara så, än i tex kommunala hallar” skriver Fredrik Brännvall

Idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) beklagar beslutet.

– Det här är bekymmersamt för badminton i Stockholm, speciellt för den barn- och ungdomsverksamhet som bedrivs här, säger hon.

Enligt Emilia Bjuggren har kommunen ingen möjlighet att påverka Tennisstadions beslut. I stället hoppas man att det i framtiden kan byggas nya hallar för badminton i Stockholm.

– Idrottsförvaltningen ­undersöker om det finns entreprenörer som vill bygga ytor för badminton.

Fakta

Tennisstadion i Stockholm

Det har spelats tennis på Tennisstadion sedan 1930. Badminton tillkom 1999.

Här samlas tennis- och badmintonspelare från hela Stockholm, då Tennisstadion är hem för ett flertal tennis- och badmintonklubbar samt tennisskolor.