Bygget på Blasieholmen visades i rullande lokal

Planerna på ett nytt Nobel Center på Blasie­holmen har väckt känslor. I förra veckan ställdes en paviljong upp på Nybroplan där stockholmarna fick lämna synpunkter och titta närmare på förslaget.

– Det ligger i Stockholms hjärta och vi vet att många kommer att ha synpunkter. Därför är vi glada att kunna stå här i tre dagar, kunna ta emot alla besökare och svara på frågor, sa stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Dialogpaviljongen, så kallar staden den rullande utställningslokalen, är ett försök att fånga upp stockholmarnas synpunkter. Plansamrådet, den period när man kan lämna synpunkter, inleddes för några veckor sedan.

Fram till 2020 ska det som bekant byggas 40 000 nya bostäder i Stockholm. De behövs, men när planerna blir konkreta väcker de ofta protester. Då behöver kommunen hitta sätt att förankra dem.

– Vi ska stå för att vi måste bygga men måste också kunna klara av samtalet och få acceptans för det. Annars får man en väldig rekyl. De flesta är ju överens om att vi behöver bygga. Ungdomar behöver någonstans att bo och vi har en inflyttning från övriga landet och övriga världen. Men om vi inte bygger får vi trångboddhet och välståndet sjunker i staden.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat har Nobel Centret mött stark kritik från nätverket Bevara Blasieholmen. Det värnar om det tullhus från 1876 som står i vägen för Nobelbygget, men även om platsen i sig. I lördags ordnade nätverket en motdemonstration på Nybroplan.

Tidigare har staden velat riva tullhuset och ett par andra hus, men på den presskonferens som hölls i förmiddags talades det i stället om att flytta dem någon annanstans. Var de i så fall skulle hamna är ännu inte bestämt.

Fakta

Vad handlar planerna om?

Den aktuella frågan är ett planförslag som ska bereda vägen dels för det nya Nobelcentret och marken runtom det, dels för att bygga tunnelbana under.

Byggnaden ska ligga på Blasieholmens norra del, snett bakom Nationalmuseet. Bredvid Nobelhuset blir det ett nytt torg och en park.

Den som vill lämna synpunkter på förslaget kan göra det fram till den 22 april.