Byggherrar på dejt ger nya bostäder

Tyresö tillhör numera de kommuner i länet som bygger mest och bygg­herrar står i kö för att få förverkliga olika förslag.

Det löser kommunen med speed ­dating – en metod alla inte gillar.

Förra året sällade sig Tyresö till de kommuner i länet som bygger mest. Med 435 färdiga bostäder var det bara i Stockholm, Södertälje, Botkyrka och Sundbyberg som det byggdes mer.

De styrande allianspolitikernas önskan är att Tyresö ska hålla ungefär samma byggtakt de kommande tio åren.

Och så kan det också bli.

Enligt Sara Kopparberg, samhällsbyggnadschef i Tyresö kommun, står nämligen byggherrar i kö för att få bygga i Tyresö – vilket har fått samhällsbyggnads-­ enheten att använda metoden ”speed dating”.

– Byggherrarna får en timme på sig att presentera sitt företag och sin idé. Sedan vi började med detta i höstas har alla tillgängliga tider varit uppbokade och många har resulterat i konkreta projekt, berättar Sara Kopparberg.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) är förtjust över uppvaktningen.

– Förut behövde vi leta efter byggherrar. Nu kommer de till oss, vilket gör att vi kan välja på ett helt nytt sätt och få till stor variation, säger han.

Miljöpartiet i Tyresö menar att man omöjligen kan hålla samma höga byggtempo i tio år.

– Det går ju väldigt snabbt nu och fortsätter vi så här finns en risk att värdefulla grönytor försvinner. Dessutom är kommunens ekonomi ansträngd, och att investera i skolor och förskolor kostar, säger partiets språkrör Marie Åkesdotter.

Fakta

Stockholm byggde mest