ANNONS

Byggherrar sinkar byggandet

Bygget av 350 lägenheter vid Musikhögskolan har gått relativt fort. Detaljplanen utfärdades 2011 och bygget är i gång.
Bygget av 350 lägenheter vid Musikhögskolan har gått relativt fort. Detaljplanen utfärdades 2011 och bygget är i gång.
Både allians och opposition lovar fler bostäder inför valet.

Men det behövs mer än politiska beslut för att få fart på byggandet.

Byggbolagen väntar ofta med att bygga när de fått grönt ljus från Stadshuset.
ANNONS

Bostadsbristen blir mer akut för varje år som går och om behovet ska stillas måste byggtakten höjas drastiskt. Alliansen lovar som bekant 140 000 nya bostäder fram till 2030, ett mål som arkitekten och debattören Ola Andersson ändå anser otillräckligt.

Enligt honom behövs 166 000 bostäder bara de närmaste tio åren om behovet ska stillas. Men även om det skulle spruta detaljplaner och byggrätter från stadsbyggnadskontoret är det inte säkert att de blir verklighet.

Byggherrarna sitter ofta och ruvar på byggloven av marknadsskäl. Det kan löna sig att hålla nere på byggtakten för att hålla efterfrågan och därmed priserna uppe.

Ibland vill bolagen invänta att planerade vägar och annan infrastruktur ska bli klara. Problemet har i år uppmärksammats av såväl länsstyrelsen som SKL.

Ett exempel är kvarteret Glädjen där det ända sedan 2006 funnits detaljplan för att bygga bostäder mot Karlbergskanalen på Kungsholmen. Men inte förrän i höst blir det byggstart.

Byggbolaget Fabege hade mark och bygglov men kom under sju år aldrig igång. Fabege var ansvarigt även för kontorshuset bakom och när hyresgästerna insåg att de skulle få utsikten förstörd ville de inte flytta in.

– Vi jobbade om förslaget innan vi förra året sålde till Peab så att de kunde acceptera det, säger vd Christian Hermelin.

Men varför tog det sju år?

– Ibland tar det tid. Det tog ända till dess innan vi var framme vid en lösning. Har vi sagt att vi inte ska uppföra ett hus som hyresgästen inte gillar måste vi stå för det. Och resultatet blev bra till slut.

ANNONS

Nu är det alltså Peab som ska bygga 111 lägenheter som blir klara tio år efter detaljplanen.

I Stockholms stad fanns förra året färdiga detaljplaner för 10 000 bostäder. Men bara för 4 000 bostäder sattes spadar i jorden. Och i år påbörjades bara 1 825 bostäder mellan januari och juni.

Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) uttrycker sig relativt milt om byggbolagens ansvar för hålla byggtakten uppe.

– Jag vet att en del byggbolag har köpt på sig mark för framtiden men avvaktar med att börja bygga. Om staden tillsammans med byggbolagen ska skapa 140 000 bostäder måste både handläggningstider och byggtider kortas.

Socialdemokraternas Maria Östberg Svanelind vill inrätta ett särskilt Öka takten-kansli.

– Vi måste bygga mycket mer och det måste bli fler hyresrätter. Fram till 2030 är vårt mål 140 000 bostäder varav minst hälften hyresrätter. Närmast vill vi bygga 22 000 hyresrätter fram till år 2020 och allmännyttan ska stå för minst hälften. Det finns en stor brist på små hyresrätter för unga och studenter. Men under åtta år har alliansen inte kommit i närheten av att lösa bostadskrisen.

För Regina Kevius är receptet för att få upp byggtakten ett annat.

– Att bostadsbyggandet blir ett riksintresse och att bullerregler ändras.

Vi vill snarast inrätta ett särskilt Öka takten-kansli. Vi måste bygga mycket mer.maria östberg svanelid (s) vice ordförande exploateringsnämnden

Fakta

1 825 bostäder påbörjade i år

Under årets första halvår påbörjades 1 825 bostäder.

530, eller 29 procent, var hyresrätter. Därav var 259 studentlägenheter.

Pågående större bostadsbyggen i staden: Liljeholmen, Telefonplan, Annedalsområdet, Norra Djurgårdsstaden och Hammarby sjöstad.

Källa: Stadsbyggnadskontoret

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.