ANNONS

Nu får byggherrarna tävla om att bygga förskola i Dalénum

Magnus Blix är nyinflyttad i Dalénum. Han gillar de moderna lägenheterna nära vatten och natur. Bra uppväxtmiljö för dottern Siri.
Magnus Blix är nyinflyttad i Dalénum. Han gillar de moderna lägenheterna nära vatten och natur. Bra uppväxtmiljö för dottern Siri.
Nu drar processen att bygga en förskola i barntäta Dalénum igång.
– Det kommer att göra jätteskillnad för vardagspusslet, säger pappan Magnus Blix.
ANNONS

Från öppna balkongdörrar i Dalénum hörs barnröster inifrån lägenheterna, i fönster står gosedjur och barnlampor uppradade på fönsterbrädorna.

– Det vimlar av barn här, säger en mamma som skyndar mot en förskolehämtning i grannområdet Larsberg.

Vad som dock inte finns i Dalénum är en förskola. Men snart ska det bli ändring på det.

Plats att leka

Lidingö stad bjuder nu in till en markanvisning för att en privat aktörer ska bygga och driva en förskola. Förskolan ska ligga på stadens fastighet Gediometern 4. Tomten ligger på gränsen till Kappsta, på Radiovägen, en bit in från Södra Kungsvägen.

En markanvisning innebär att byggherrar får tävla med varandra om rätten att bygga på marken. För att vinna ska en rad olika krav som markägaren – i det här fallet Lidingö stad – har ställt uppfyllas.

Tävlingen är öppet från den 27 maj och senast i början på hösten, 15 september måste bidragen ha lämnats in.

Staden vill ha en byggaktör som samarbetar med ett företag som har en dokumenterad erfarenhet av att driva bra förskolor, stor vikt kommer att läggas vi hur den pedagogiska idén är utformad. Den tävlande ska också visa hur de avser att planera barnens utemiljö, det ska anges hur många kvadratmeter lekyta per barn det finns på gården.

Kartläggning: så mycket lekyta har förskolebarnen på Lidingö

ANNONS

Praktiska saker, som hur parkeringsfrågan ska lösas inom fastigheten ska också visas.

Vill ha klassisk byggnad

Gediometern 4 ligger inom detaljplaneområdet Dalénum 1. Området ska enligt detaljplanen vara färdigbyggt 2025. Det är klart när förskolan ska stå färdig, men staden ser positivt på bidrag som kan bli klara snabbt.

Staden vill att förskolan ska harmoniera med omkringliggande bebyggelse. Med det menar man inte de moderna husen med industritouch i Dalénum, utan den klassiska villabebyggelsen i Kappsta som ligger intill.

Bra för livspusslet

Siri Blix, 1 år och hennes familj har nyligen flyttat in i Dalénum. Hennes pappa Magnus Blix välkomnar en förskola.

– Det är jättekonstigt att det inte redan finns, säger han.

Hans önskemål på en förskola är att den ska vara modern, lekvänlig och fin. Siri har inte börjat förskolan än, ändå är det tveksamt om hon hinner få något år på förskolan i Dalénum innan hon hunnit bli ett skolbarn.

Men en förskola nära hemmet skulle betyda mycket, tycker pappa Magnus.

– Det skulle få vardagspusslet att gå ihop. Man skulle få en följsamhet i logistiken. Vi har valt en förskola i Skärsätra. Istället för att åka dit först och sedan till stan, skulle man kunna gå till förskolan och sedan ta Lidingöbanan direkt åt rätt håll om det fanns en förskola nära oss, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.