Byggkaos: Bajens damallsvenska premiär hotad

Kanalplan Hammarby IP
Bygget fortsätter försenas. Oklart om det hinner bli klart till damallsvenska premiären.
Hammarbys mittfältare Madeleine Tegström.
Hammarbys mittfältare Madeleine Tegström.
Fjärrvärmen har inte kunnat värma upp Kanalplan i vinter.
Fjärrvärmen har inte kunnat värma upp Kanalplan i vinter.
Kanalplan försenas ytterligare. Belysningen är fortfarande inte på plats. Hammarbys pojklag tvingas pendla till träningar i Farsta och Skarpnäck och den damallsvenska premiären är i fara.
– Katastrof, säger Hammarbys föreningschef Peter Kleve.

Klockan 14.00 den 14 april spelar Hammarby premiär i damallsvenskan mot IF Limhamn Bunkeflo. Förhoppningen är att matchen ska spelas på Kanalplan –  hemmaplanen som laget på grund av renoveringen inte spelat på sedan i augusti 2016.

Men bygget fortsätter att bli försenat.

Redan 2014 beslutade staden att renovera planen. Enligt de första beräkningarna skulle planen vara klar till den damallsvenska premiären 2016. Sedan har bygget upprepade gånger föresenats.

Under vintern har planen inte gått att använda. Inkopplingen av fjärrvärmen som bland annat värmer upp planen vintertid har dröjt. Orsaken har varit att det kommunala bolaget Stockholm Exergis anslutning av anläggningen till det kommunala fjärrvärmenätet drog ut på tiden.

Slutbesiktning försenad

Nu är fjärrvärmen installerad men slutbesiktningen som är planerad till den 13 mars kommer inte att gå att genomföra fullt ut.

Vattenledningar och ventilation är inte helt klara och belysningen kan vara på plats tidigast den 18 mars.

– Jag får ont i magen bara jag tänker på det. Stockholms stad har lovat att det ska vara klart den 14 mars, säger Hammarbys föreningschef Peter Kleve.

Damlaget tränade på elva olika planer

Renoveringen har sedan hösten 2016 tvingat Hammarbys damallsvenska lag till att bli ett kringresande sällskap. Förra året tränade laget på elva olika anläggningar.

– Det kan ju vara okej i ett halvår eller ett år. Men nu vet vi ju fortfarande inte när planen blir klar, säger Peter Kleve.

Madeleine Tegström, Hammarby

Madeleine Tegström, mittfältare i Hammarbys damallsvenska lag.

Pojklag fick pendla till Farsta

Förseningen påverkar hela klubben. Hammarby hade nämligen planerat att såväl damer som flick- och pojklag skulle ha tränat på Södermalm i vinter.

– Pojkar som är 6, 7, 8 och 9 år gamla har fått åka ut till förorter som Farsta och Skarpnäck. Det har påverkat träningsnärvaron. Det är många som inte får möjlighet att träna för föräldrarna hinner inte hem från jobben, säger Peter Kelve.

”En katastrof”

Damer, flickor och pojkar har också tränat på Årsta IP vilket har försenat bygget av det nya klubbhuset där.

– Vi är jätteglada att staden renoverar Kanalplan men att det inte kan genomföras snabbare och i tid känns som en katastrof, säger Peter Kleve.

Är det lägre prioriterat eftersom det handlar om damfotboll?

– Jag vill ju inte tro det, säger Peter Kleve.

Kan kräva vite av byggarna

Fastighetskontorets projektledare för Kanalplan, Magnus Karlsson, är inte heller nöjd med hur ombyggnaden av Kanalplan har fungerat.

– Jag har bett om en dagtidplan från entreprenören varje dag fram till den 14 april – jag vill veta vad de ska göra för att få allting klart. Egentligen har de till den 20 mars på sig då ska det vara klart. Sedan kan det vara lite småfix kvar men ingenting som ska hindra verksamheten.

En tidplan dag för dag låter som ett ovanligt krav?

– Ja, det här är ju en totalentreprenad och det ska ju egentligen inte behövas men i och med att det inte har blivit klart har jag gått in och krävt det. Annars finns det ju en risk att de blir ännu mer försenade.

Vad tycker du om att planen hela tiden blir försenad och att Hammarby inte har kunnat använda den i vinter?

– Det är ju för jävligt rent ut sagt.

Kommer staden att kräva vite av entreprenören för förseningarna?

– Jag har redan pratat med entreprenören om att det kan bli sådan diskussioner. Jag utesluter det inte.