ANNONS

Snart kan du sola vid Sergels torg

Paviljonghuset ska binda samman Sveavägen och Malmskillnadsgatan med en bred soltrappa.
Paviljonghuset ska binda samman Sveavägen och Malmskillnadsgatan med en bred soltrappa.
Ett trevåningshus med restaurang, butiker, kontor och en soltrappa. Det är vad som planeras mellan Sveavägen och Malmskillnadsgatan.
Nu väntas bygget få bygglov i stadsbyggnadsnämnden.
ANNONS

Stadsbyggnadsnämnden väntas ge bygglov till det så kallade paviljong-huset vid Sergels torg vid nästa sammanträde.

Det aktuella huset ligger inklämt mellan Sveavägen, Hamngatan och Malmskillnadsgatan och ska användas för kontor, restauranger och butiker. Intill paviljongen byggs en soltrappa som ska koppla samman Malmskillnadsgatan med Sveavägen. Trappan får en bredd som gör det möjligt att sitta i solen, ta en kaffe eller äta lunch.

Vy från Malmskillnadsgatan. Foto: Vasakronan/Marge

Kvarter i omvandling

Huset blir en del av omvandlingen som just nu pågår intill Sergels torg. Flera hus byggs om, bland annat i korsningen Sveavägen/Hamngatan. På Hamngatan byggs det så kallade Hamnpalatset, ett tiovåningshus som sträcker sig hela vägen till Parkaden.

På andra sidan Hamngatan ligger Gallerian som även den genomgår en uppfräschning.

Kan stå klar 2020

Både Stadsmuseet och Skönhetsrådet har ställt sig kritiska till bygget av paviljongen, även om Skönhetsrådet ställt sig positiva till soltrappan. Enligt Stadsmuseet riskerar husets röda färg att konkurrera med Edvin Öhrströms nyligen ljussatta obelisk i Sergelfontänen.

ANNONS

Stadsbyggnadsnämnden anser att byggnaden passar väl in i miljön och skriver i ett utlåtande att byggnaden är ett viktigt bidrag i stadsrummet. Bygglovet väntas klubbas igenom 18 april och paviljongen väntas stå klar 2020.