ANNONS

Ger bygglov vid Väsjön – trots strandskydd

Sollentuna kommun går mot regeringens beslut om strandskydd vid Väsjön.
Lennart Nylund och Herbert Henkel från Naturskyddsföreningen vill bevara strandskyddet.
Miljö- och byggnadsnämnden har godkänt bygglov för 80 bostäder som sträcker sig över det strandskyddade området vid Väsjön. Detta trots att regeringen beslutat att det råder strandskydd.
ANNONS

Ända sedan 2010 har detaljplanerna för det som ska bli den nya stadsdelen Väsjön i Sollentuna varit en stridsfråga. Kommunen vill bygga inom strandskyddsområdet medan Naturskyddsföreningen anser att skälen för att upphäva strandskyddet inte är tillräckliga.

Den ökade bebyggelsen i området och att hälften av Väsjöns strand blir bebyggd gör att de återstående naturliga strandområdena är ännu viktigare att bevara – bland annat som naturförbindelse mellan naturreservaten, menar Naturskyddsföreningen.

– De tidigaste detaljplanerna hann vi inte överklaga, så där gick upphävandet av strandskyddet igenom. Halva sjöns strandskydd är ju redan borta nu, säger Herbert Henkel på Naturskyddsföreningen i Sollentuna.

Dispensen upphävdes

Naturskyddsföreningen har vid två tidigare tillfällen, 2010 och 2014, överklagat länsstyrelsens beslut om dispens från strandskyddet för fastigheten Södersätra 3:1, Kastellgården, till regeringen. Båda gångerna har regeringen upphävt dispensen och menat att de särskilda skälen som kommunen angett inte är tillräckliga.

Men trots regeringens beslut har miljö- och byggnadsnämnden alltså godkänt bygglov på platsen som enligt Naturskyddsföreningen består av en gran- och tallskog med över 100 år gamla träd, ett välutvecklat markskikt och en strandzon med alar och vassbälte samt en större fornlämning.

Fastighetsägarna får de bästa tomterna i hela Väsjöområdet. Det handlar om enorma pengar

Lennart Nylund, Naturskyddsföreningen

Bygglovet gäller för fem så kallade strandhus med 31 bostäder samt fyra så kallade skogshus med 48 lägenheter.

– Fastighetsägarna får de bästa tomterna i hela Väsjöområdet. Det handlar om enorma pengar, säger Lennart Nylund från Naturskyddsföreningen som är engagerad i ärendet tillsammans med Herbert Henkel.

Ifrågasatt strandskydd

Miljö- och byggnadsnämnden hävdar nu i samband med sitt beslut att det inte ens är fastställt att det finns något strandskydd på platsen.

ANNONS

– Den som ska bygga får sitt bygglov och kommer kunna få ett startbesked, men måste försäkra sig om det finns ett strandskydd där eller inte, säger Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Det finns ju strandskydd, regeringen har fattat beslut angående det två gånger?

– Kommunens advokater säger nu att det aldrig har rått ett strandskydd där då en del av marken redan varit anspråkstagen.

Han syftar på den del av området som består av en privatägd tomt som är inhägnad, med ett hus som stod där redan innan strandskyddet infördes 1952.

Sollentuna kommun går mot regeringens beslut om strandskydd vid Väsjön.

Herbert Henkel och Lennart Nylund från Naturskyddsföreningen vid vägen som markerar 100-metersgränsen för strandskyddet. Foto: Anna Z Ek

Om de börjar bygga och det visar sig att det finns strandskydd måste marken återställas

Oscar Nyströmer (M)

Enligt nämnden handlar det om två beslut som måste tas var för sig då det gäller olika lagar – miljöbalken och plan- och bygglagen – och beslutet om strandskydd kommer senare.

Varför i den ordningen – det är väl ingen poäng att ge bygglov om ni ska utreda strandskyddet? 

– När det kommit in en bygglovsansökan är vi skyldiga att ta ställning till den inom tio veckor. Om de börjar bygga och det visar sig att det finns strandskydd måste marken återställas.

Men det går ju inte att återställa 100 år gammal skog? 

– Nej, säger Oscar Nyströmer (M).

Delade meningar om strandskydd

Herbert Henkel på Naturskyddsföreningen är förbluffad över att kommunen och miljö- och byggnadsnämnden plötsligt ifrågasätter om det finns strandskydd över huvud taget.

– Det är ett förvånansvärt yttrande när regeringen två gånger tagit beslut om att strandskyddet ska vara kvar. Den här vändningen, att ge bygglov innan strandskyddsfrågan är klar, är mycket upprörande, säger han.

MP och S röstade nej till bygglov

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.