Min lokala hjälte

Bygglovet blev mer än dubbelt så dyrt

Grannarna Bertil Johansson, Malin Björn (med sonen Ture) och Maria Johansson i Norra Ingaröstrand har betalat planavgifter på tillsammans över 110 000 kronor. De menar att kommunen har mörkat avgiften.
Grannarna Bertil Johansson, Malin Björn (med sonen Ture) och Maria Johansson i Norra Ingaröstrand har betalat planavgifter på tillsammans över 110 000 kronor. De menar att kommunen har mörkat avgiften.
När familjen Björn sökte bygglov för sin villa fick de veta exakt vad det skulle kosta. Lovet beviljades och familjen betalade. Då kom chockfakturan – på 53 400 kronor.

– Vi blev helt tagna på sängen, säger Malin Björn.

Kostnaden var en så kallad planavgift. Alla de som bor i ett område med en detaljplan som är nyare än tio år ska retroaktivt betala för planarbetet när de får bygglov, om det är kommunen som har betalat för arbetet. Men det är många som inte känner till de här reglerna.

I år har 18 personer överklagat eller ifrågasatt sina fakturor. Alla har samma argument – de fick inte veta något om avgiften, trots bygglovsmöten med kommunen och frågor om hur mycket det kommer att kosta.

– Vi hade inte fått någon information alls om det här, säger Malin Björn.

När familjen fick bygglovet beviljat kom också bygglovets faktura, som låg på ungefär 20 000 kronor. Det var en väntad summa och familjen firade att det äntligen var klappat och klart.

Men efter några veckor damp chockfakturan på 53 400 kronor ner i brevlådan.

– Det var en stor del av våra besparingar för att leja bygghjälp som försvann, säger Malin Björn.

Hon hade sökt bygglovet för villan även om hon hade känt till planavgiften från början.

– Men det är inte alla som har möjlighet att låna extra och då kan det slå jättehårt.

Familjen Björn är inte ensam om att ha fått betala planavgift i Norra Ingaröstrand. Bertil Johansson och Maria Johanssons familjer har också fått en överraskning i brevlådan.

– Det känns som att de har mörkat planavgiften, säger Maria.

Paula Rönnbäck, samhällsplanerare på kommunens planenhet, känner till kritiken.

– Vi försöker nu informera så bra vi någonsin kan. Planavgiften ska inte bli en överraskning för någon, säger hon.

Värmdö kommuns första plantaxa trädde i kraft redan 2002, men från och med 2012 är avgifterna fasta och inte längre kopplade till åtgärdens storlek.

Att bygga till en mindre del på ett befintligt hus kostar exempelvis alltid 11 125 kronor. Samma planavgift är det för en ny komplementbyggnad. Att bygga ett helt nytt enbostadshus kostar 53 400 kronor.

Att klagomålen har kommit först nu kan också bero på att planavgiften tidigare fanns med på samma faktura som bygglovskostnaden, menar Paula Rönnbäck. Nu är det planenheten som skickar en separat faktura på planavgiften.

– När man nu tar ut den vid två olika tillfällen kanske folk reagerar på kostnaden, säger hon.

Det känns som att de har mörkat planavgiften.Maria Johansson ”Jag hörde snabba steg och tittade upp – ­sedan bara small det.”

Fakta

Så mycket kostar planerna