Bygglovet för ett av Norra tornen upphävt

Norra Tornen i Hagastaden.
Norra tornen är en del av nya Hagastaden.
Länsstyrelsen i Stockholm har beslutat att upphäva bygglovet för ett av de Norra tornen vid Torsplan.
Anledningen enligt länsstyrelsen: grannarna har inte fått en chans att yttra sig.
Men enligt staden har man gjort helt rätt.

Turerna kring de Norra tornen har pågått i flera år. Bygglovet för det högsta tornet, Innovationen, godkändes i stadsbyggnadsnämnden den 11 juni 2015. Men redan i april följande år stoppades bygget i mark- och miljödomstolen, som tyckte att byggnaden avvek från detaljplanen. Ett räcke och en tillbyggnad på taket gjorde att huset blev för högt.

Överklagades igen

I november 2016 beslutade stadsbyggnadsnämnden om ett nytt bygglov. Bygget av Innovationen kunde starta. Men det beslutet överklagades i sin tur av Luftfartsverket, som varnade för att husen skulle störa ut en radarstation som hör till Bromma flygplats. Luftfartverket har senare krävt att bygget av tornet stoppas med omedelbar verkan, vilket inte gjorts.

Nu är det alltså dags igen. I fredags beslutade länsstyrelsen att upphäva bygglovet för Innovationen. Anledningen är att grannarna i området inte fått chansen att yttra sig på rätt sätt. Nu skickas ärendet tillbaka till Stockholms stadsbyggnadsnämnd för fortsatt handläggning.

– Det som hänt är att byggnaden strider mot detaljplanen. Om man lämnar in en ansökan som strider mot detaljplanen måste stadsbyggnadsnämnden höra alla grannar. Det har de enligt vår bedömning inte gjort, säger Jörgen Warstrand, handläggare på länsstyrelsen.

Staden: Vi har gjort rätt

Men enligt Stockholms stad har man visst informerat grannar i området, bland annat genom kungörelser i media. Men det spelar ingen roll, för staden måste ändå förhålla sig till länsstyrelsens beslut.

– Om ärendet överklagas går det till mark- och miljödomstolen och då kan de ta lång tid på sig, för att komma fram till om länsstyrelsen gjorde fel eller inte. Då kan länsstyrelsen behöva ta om det här. Alternativet är att vi tar ett helt nytt beslut, säger Mikael Mattsson, enhetschef på flerbostadshusenheten i Stockholms stad.

Tycker du att det låter krångligt? Vänta, det finns mer. Oscar Properties, som är byggherren för Norra tornen, har redan fått ett annat bygglov beviljat. Det är därför de satt igång bygget av Innovationen vid Torsplan. Bygglovet som nu upphävts av länsstyrelsen handlar bara om den extra utbyggnaden på Innovationens tak. Det är det som nu måste behandlas på nytt.

– Det tar massa energi och resurser. Men rätt ska vara rätt, säger Mikael Mattsson.

Kommer det här att påverka bygget av de Norra tornen? Förmodligen inte, men det kommer definitivt att innebära ytterligare pappersarbete för staden.