ANNONS

Bygglovsbefriat – men ingen får ja

Jörgen Elovsson vill bygga om verandan. Men de nya Attefallsreglerna är inte så enkla som han först trott.
Jörgen Elovsson vill bygga om verandan. Men de nya Attefallsreglerna är inte så enkla som han först trott.
De nya Attefallsreglerna skulle göra det enkelt att bygga hus på tomten utan bygglov.

Men hittills har ingen fått ja till att börja bygga i Upplands-Bro.

– Vi hade trott att bygget kunde vara klart i augusti, säger Jörgen Elovsson i Håbo-Tibble Kyrkby.
ANNONS

”En viktig reform för villaägare som de får nytta av redan till sommaren”. Så lät det när bostadsministern Stefan Attefall (KD) marknadsförde de nya bostadsreglerna i vintras. Attefallsreglerna, som trädde i kraft i juli, innebär att man till exempel kan bygga ett bostadshus på 25 kvadratmeter på sin tomt utan bygglov.

Och intresset har varit stort bland invånarna i Upplands-Bro. Så gott som dagligen ringer folk till kommunen och frågar vilka regler som gäller och hittills har fem anmälningar om byggen kommit in.

Men hittills har ingen fått klartecken för att börja bygga.

En familj som hade hoppats på att komma i gång under sommaren är Jörgen och Debby Elovsson i Håbo-Tibble Kyrkby.

De har ansökt om att få bygga om en balkong till ett sovrum till äldste sonen. Verandan under balkongen ska även den byggas om och glasas in.

Därför anlitade paret en arkitekt och skickade in ritningar med sin bygganmälan till kommunen. De hade inte räknat med att behöva grannens godkännande för att bygga, då den nya verandan och sovrummet inte blir större än vad huset är i dag.

– Nej, det hade vi inte trott. I det här fallet är det vägen som vi är granne med. Vägen ägs av samfälligheten. De har möte i augusti, så då räknar vi med att få deras godkännande. Det blir byråkrati, fast att det var det vi skulle slippa, säger Jörgen Elovsson.

Viktoria Pettersson, bygglovshandläggare på kommunen, säger att flera av dem som ansökt om att få bygga Attefallshus, inte vetat om att man måste bifoga ritningar och eventuella godkännanden från grannar.

– Många har trott att det bara är att lämna in en anmälan, men det är flera som behövt komplettera sin ansökan, säger hon.

ANNONS

Att paret Elovsson behöver grannens godkännande beror på att deras veranda ligger närmare än 4,5 meter från vägen, annars hade de inte behövt det.

– Handlingsprocessen gentemot bygglov skiljer sig inte så mycket med de nya reglerna, säger Benjamin Bergkvist, handläggare på kommunen.

Att ingen fått startbesked än förklarar kommunen dels med att ansökningarna krävt kompletteringar och dels med att det är semestertider.

Det blir byråkrati, fast att det var det vi skulle slippa.Jörgen Elovsson

Fakta

Det här är Attefallsreformen

De nya Attefallshusen får vara 25 kvadrat stora och kan användas som bostadshus, bastu, växthus eller förråd.

Det går även att bygga ut ett hus man redan har.

För att få klartecken från kommunen krävs det inget bygglov.

Men kommunen måste ge startbesked. För det krävs att man skickar in en anmälan till kommunen och bifogar korrekta handlingar. Tanken är att det ska gå snabbare än att få bygglov.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.