ANNONS

Byggnads: Lönedumpning på Plutobygget

Vintern 2015 invigdes bygget av Pluto. Kommunstyrelsens ordförande i Tyresö Fredrik Saweståhl (M), ByggVestas vd Gunnar Nordfeldt och Friendly Buildings vd Ingrid Westman, tog ett gemensamt första spadtag.
Vintern 2015 invigdes bygget av Pluto. Kommunstyrelsens ordförande i Tyresö Fredrik Saweståhl (M), ByggVestas vd Gunnar Nordfeldt och Friendly Buildings vd Ingrid Westman, tog ett gemensamt första spadtag.
15 kronor i timmen tjänar de byggjobbare som färdigställer det nya hyreshuset Pluto i Lindalen. Det uppger Byggnads Stockholm–Gotland efter att nyligen ha besökt det nästan färdiga flerbostadshuset.

De inblandade byggherrarna säger att det inte stämmer.
ANNONS

Det var i början av maj som Byggnads Stockholm–Gotland besökte Tyresö och Pluto. Enligt Byggnads tjänar de cirka 70 byggjobbarna på arbetsplatsen cirka 15 kronor i timmen. Uppgifterna ska enligt Byggnads ha bekräftats av en platschef.

– Det här är helt oacceptabelt och ännu ett fall av social dumpning. I Sverige ska det gå att leva på sin lön, säger Lars Holmström, ordförande Byggnads Stockholm–Gotland.

Byggherre för Pluto är Bygg Vesta, men den som egentligen ansvarar för bygget och som anlitat byggjobbarna är det Värmdöbaserade byggföretaget Friendly Building. Ingrid Westman, vd för företaget, uppger först att hon inte vet vad byggjobbarna tjänar, men återkommer nästa dag med uppgiften att de tjänar 22 000 kronor i månaden när de jobbar i Sverige. Då har de en arbetsvecka på cirka 45 timmar i veckan.

– Det är i alla fall bättre än den gemene byggjobbaren i Polen. Vi har gått från 10 anställda till 150 på två år, och det är för att vi har bättre arbetsförhållanden och högre lön, säger Ingrid Westman.

Hon uppger att de byggjobbare som arbetar för Friendly Buildings dock arbetar 80-90 procent av sin tid i Polen, eftersom företagets affärsidé går ut på att färdigställa moduler inomhus. Modulerna skeppas sedan till Sverige och byggarbetsplatser där de sätts ihop.

– Det är mycket mer humant än att de som så många andra polska byggjobbare ska bo i en dålig lägenhet i Sverige och bara kunna åka hem till sina familjer över jul och påsk, säger hon.

När Byggnads representanter besökte byggarbetsplatsen Pluto noterade man också en rad säkerhetsbrister, bland annat stoppades ett arbetsmoment tillfälligt, där tunga betongplattor skulle lyftas över en väg utan avspärrningar.

Ingrid Westman uppger att plattorna inte lyftes över vägen, utan vid vägen. Rätt är dock att detta skedde på en tidpunkt då man inte hade tillstånd för detta.

Det hon tycker är tråkigt är att hon aldrig informerats om Byggnads påstådda brister, varken muntligt eller skriftligt.

ANNONS

– Den enda bristen som jag har blivit informerad om är att det saknas en bygghiss. Byggjobbare ska tydligen inte behöva gå i trappor. Det konstiga är också att när Arbetsmiljöverket var där någon dag innan hade de bara synpunkter på att det saknades ögondusch, säger hon.

Marcus Svensson, vd för Byggvesta Development uppger att han efter att Byggnads offentliggjort sina uppgifter i media, undersökt säkerhetsläget vid Pluto.

– Arbetsplatsen är säker, men vilka löner de har vet jag inte. Men jag tror inte att det stämmer att de tjänar så pass lite.

Hur kommer det sig att du inte vet det?

– Det är inte våra anställda. Det är inte konstigare än att du inte vet vad de som sytt kläderna som du köper på Hennes & Mauritz fått i lön. Men jag ska ta reda på så mycket som möjligt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.