Byggnads varslar för bättre säkerhet

Byggnads har varslat om blockad.
Byggnads har varslat om blockad.
I går, onsdag, varslade Byggnads om strejk. En av orsakerna är att de vill få till tryggare byggarbetsplatser och att huvudentreprenörerna tar ett ökat ansvar för säkerheten på byggerna.

– I princip är vi drabbade av ett dödsfall i månaden år ut och år in. Det måste vi komma till rätta med. Man ska kunna komma hem från jobbet, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Inför årets avtalsröresle har Byggnads varslat om strejk, som kan bryta ut med start den 12 april. Ett av yrkandena, som facket vill förhandla med Sveriges Byggindustrier om, handlar om att Byggnads vill utveckla det huvudentreprenörsansvar som infördes 2014.

Detta för att komma till rätta med svartarbete, låglönekonkurrens och dålig säkerhet som facket anser präglar en stor del av byggbranschen.

– Vi har långa entreprenörskedjor där man inte vet vilka som befinner sig på en arbetsplats eller vilka säkerhetsföreskrifter som följs. Vi vill att huvudentreprenören ska få tillgång till vilka som befinner sig på ett bygge och få tillgång till kontrakt, säger Torbjörn Hagelin.

Fler frågor som Byggnads vill förhandla om, förutom säkerheten, rör jämställdhet och att få in fler nyanlända i byggbranschen. Byggnads vill även se fler lärlingar samt löneökningar på 3,2 procent.

Varslet berör cirka 60 byggföretag och 2 600 medlemmar. Några av de företag som berörs i Stockholm är Skanska, Peab och Einar Mattsson. Till exempel berörs byggen vid Klara, Kvarteret Taklampan i Johanneshov och Vallgrossen på St Göransgatan.

Motparten, Sveriges Byggindustrier, motsätter sig Byggnads krav som de anser ger kostnadsökningar på 8 procent. Enligt dem skulle var tredje byggföretag tvingas lägga ner om kraven gick igenom,

– Omfattningen av varslet tyder på att detta planerats under en längre tid. Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

Läs mer om varslet från Byggnads här.